"Det finns inget regionalt ansvar"

Vilken är egentligen den bästa platsen för Uppsalakonsten? På Uppsala konstmuseum välkomnar man idén om ett större museum men tycker också att det behövs mer resurser för att utöka samlingarna.

Kultur och Nöje2012-12-02 11:24

- Det är jätteroligt om man funderar i sådana banor. Det här är ett ganska litet museum och det är klart att konsten skulle kunna få en större kostym, säger intendent Elisabeth Fagerstedt om ett eventuellt nytt konstmuseum.

Uppsala konstmuseum som hittas i Slottets ena flygel har begränsat med utrymme för att göra större utställningar. Oftast finns det bara plats för ett litet urval av de ungefär 12 000 konstverk som ingår i museets egen samling. Av dem är 1600 unika konstgods från Uppsala Ekeby, alltså keramik. Av de resterande är ungefär 600 originalverk, resten är teckningar, grafik och fotografi. Ungefär hälften av samlingarna har uppländskt ursprung. Den andra hälften kommer från hela Sverige och världen.

Här finns många representanter från den svenska klassiska konsten, med namn som Carl Larsson, Anders Zorn, Bruno Liljefors, Isaac Grünewald, Peter Dahl och Bror Hjorth.
- I den äldre konsten är det mest svenska män. Det är i samtidskonsten det dyker upp mer kvinnor och internationella konstnärer.

Den äldre delen av konstsamlingen har byggts upp på olika sätt. Dels har Uppsala konstförening köpt in en del, dels har museet fått många donationer från samlare. På senare tid, sedan museet blev kommunalt 1993, har de själva köpt in samtidskonst. Det är där man hittar det mest intressanta, tycker Elisabeth Fagerstedt. Som exempel nämner hon en stor skulpturgrupp av Eva Löfdahl som nyligen varit utlånad till Moderna museet. Andra kända exempel är verk av Lars Arrhenius, Lena Cronqvist och Sten Eklund.

Men det fortsatta samlandet går sakta. Resurserna för att köpa in ny konst är nämligen inte stora.
- Ja, det är ett problem, absolut. Man bygger ju upp en historisk samling och vill kunna visa upp konstnärers avtryck genom tiderna. Vi har många unika utställningar hos oss där vi samarbetar med intressanta konstnärer och det vore väldigt bra om vi kunde köpa in några av deras verk till våra samlingar. Det är ett museums kärnverksamhet, att kunna samla konst.

Ett förslag som tidigare varit uppe och stötts och blötts i olika omgångar är en eventuell sammanslagning av Konstmuseet och Upplandsmuseet. Något som Elisabeth Fagerstedt inte tycker är någon särskilt bra idé.
- Konstmuseet ska vara en självständig institution. Tillsammans med Upplandsmuseet skulle det hamna i ett kulturhistoriskt sammanhang och vi ska värna lika mycket om samtidskonsten. Sedan har ju vi inte konst bara från Uppland.

På Upplandsmuseet har man däremot inte samma uppfattning. Länsmuseichef Håkan Liby menar att Uppsala län i dag inte når upp till Statens kulturråds krav, nämligen att varje län ska se till att det finns regional konstverksamhet.
- Det märkliga i dag är att det inte finns någon som har det regionala ansvaret för konsten. Konstmuseet ligger under kommunen och länsmuseet är regionalt med landstinget som huvudman men vi har ju ingen konstverksamhet. Rent organisatoriskt vore det rimligt med en hopslagning, så ser det ut i många andra län, säger han.

Inget uppdrag att samla på konst

Upplandsmuseet har inget uppdrag att samla på konst eller bedriva konstbildningsverksamhet i länet. Det som kan hittas i konstväg finns i samlingarna i huvudsak för sitt topografiska värde, inte för det rent konstnärliga, berättar länsmuseichef Håkan Liby.

Av det som ändå kan falla inom konstens ramar är ett antal verk i olika tekniker av Gusten Widerbäck, oljemålningar av Manne Ihran, en folklivsmålning av Johan Josef Malmberg, akvareller av Ferdinand Boberg och ett antal verk av Olof Thunman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!