"Det är mycket mer än öl och whiskey”

Uppsalas öl- och whiskeyfestival växer. Årets upplaga har fler utställare än tidigare. Och det blir inte bara dryck på mässan.

Fat. Efter att drycken lagrats i fyra-fem år är Uppsala Destilleris whiskey färdig.

Fat. Efter att drycken lagrats i fyra-fem år är Uppsala Destilleris whiskey färdig.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Kultur och Nöje2017-02-25 10:06

– Vi har en hel del nytt i år, säger Fredrik Annell-Berger, vd för Uppsala Beer & Whiskey-festival.

I helgen ordnas dryckesmässan för tredje gången på Fyrishov. Utanför pågår samtidigt en foodtruckfestival med tio foodtrucks (matbilar).

– Vi har försökt hitta foodtrucks som gör något extra, i stället för att bara sleva upp mat. Det ska inte vara langosvagnen som på Grönan.

Bland andra rosade Freds Food Truck och Frick & Hagberg står vid mässan. Och inne i utställarhallen är det inte heller “bara” dryck.

– Det ska vara en smakupplevelse. Festivalen är så mycket mer än öl och whiskey. Vi vill också visa på komplement.

Till exempel finns flera ostutställare på mässan. Totalt är det i år 90 utställare, allt från stora etablerade märken till mindre mer nischade. Förra året hade mässan 80 utställare.

– Vi märker hur intresset för öl och whiskey bara fortsätter öka. Folk är mer intresserade av dryck och mat – och smak i stort. Det som förut ansågs hipster och nördigt har blivit mer allmänt, säger Fredrik Annell-Berger.

Förra året besökte 8 300 personer öl- och whiskeyfestivalen. I år väntar Fredrik ännu fler besökare. Bland årets utställare finns ett 20-tal utställare från Uppland. Särskilt spännande är att Uppsalas enda destilleri gör premiär på mässan.

– Det är första mässan som jag är med på. Det är lite pirrigt, säger Magnus Johansson, Uppsala Destilleris ägare.

Till öl- och whiskeyfestivalen har han med sig gin, rom och råsprit. Råspriten har en alkoholhalt på 69-procent. Att känna skillnaden i smak ställer krav på provsmakaren.

– Det går inte att smaka på min whiskey än för jag har ingen färdig. Men de som vill köpa brukar vilja smaka spriten från början, säger Magnus Johansson. Alkoholsmaken tar över, men de vill känna ursprunget.

Råspriten ska lagras flera år på ekfat för att få kallas whiskey.

På mässan får besökarna provsmaka drycker i bestämda mängder. 2 cl om det är starksprit, 5 cl om det är vindryck och 10 cl om det är öl.

Men kan det inte bli för mycket alkohol?

– Vi har montrar med alkoholfria alternativ. Upsala Tonic är till exempel med. Sedan gäller ju alkohollagen även hos oss. Det är ingen skillnad mot att gå på krogen. Snarare tvärtom. Det är hårdare. Här är det provsmak som gäller, säger Fredrik Annell-Berger och tillägger:

– Det är mycket lugnare publik hos oss än på krogen en lördagkväll. Folk kommer till oss för att de är intresserade, inte för att bli fulla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!