"Det är en nåd att få tillträde till litteraturen"

Litteraturen är ett rum för glädje och tankefrihet. En nåd att få tillträde till. Det tycker årets Gustaf Frödingstipendiat Sara Stridsberg.

Sara Stridsberg får årets Gustaf Frödingstipendium av Uppsala studentkår i samband med Allmänna sångens vårkonsert i Universitetsaulan 24 maj.

Sara Stridsberg får årets Gustaf Frödingstipendium av Uppsala studentkår i samband med Allmänna sångens vårkonsert i Universitetsaulan 24 maj.

Foto: Scanpix

Kultur och Nöje2008-05-15 16:08
Sara Stridsberg befinner sig mitt i ett pågående romanarbete. Hon vill inte gärna berätta vad den kommande boken handlar om.
- Önskar jag kunde, men det vore lite som att försöka fotografera mitt eget hjärta.
24 maj får Sara Stridsberg ta emot sitt stipendium på 90 000 kronor. Utdelningen sker i samband med Allmänna Sångens vårkonsert. Den 35-åriga författaren är i gott sällskap. Bland tidigare stipendiater finns bland annat Harry Martinson, Gunnar Ekelöf, Tomas Tranströmer och Astrid Lindgren. Så - hur känns det att bli Uppsala studentkårs Frödingstipendiat 2008?
- Det känns fint att få ett pris därifrån. Ett sätt att återknyta, säger hon.

Unde fem års tid var Sara Stridsberg nämligen Uppsalastudent. Hon läste juridik och genusvetenskap.
- Och lite filosofi, sociologi och teologi.
Att få priser börjar hon kanske bli van vid. 2004 fick hon Sveriges Essäfonds pris, 2006 Aftonbladets litteraturpris och 2007 Nordiska rådets litteraturpris.
Förutom att studera vid Uppsala universitet och därefter vara skönlitterär författare har Sara Stridsberg engagerat sig för våldtagna kvinnor. Men just nu är hon inte aktiv på den fronten. Arbete med romanskrivande och pjäser tar all hennes tid. Det betyder bland annat att hon inte läser särskilt mycket nu när hennes skrivande är som mest intensivt.
- Men det är hemskt att vara utestängd från det ljusa lekande rummet. Jag längtar alltid dit.
Det är litteraturen hon menar:
- Ett fantastiskt rum av möjligheter och rymd och glädje och tankefrihet!

Läste hon mycket som barn? Vad läser hon och inspireras av som vuxen?
- Jag läste mycket som barn och jag tycker om att läsa för mitt eget barn. Inspiratörer är Marguerite Duras, Elfriede Jelinek, Sarah Kane, Unica Zürn och många fler. Jag är också mycket inspirerad av konst.
- Jag läser poesi, men högaktar den för mycket för att skriva själv. Deckare läser jag aldrig. Chic lit ibland.
Skönlitterära texter kan läsas på olika sätt. Läsaren kan gå in i själva texten, det som berättas där, och hålla sig där. Eller sätta texten i relation till biografiska fakta: författarens bakgrund, händelser i samhället som kan ha inspirerat verket osv. Sara Stridsberg själv föredrar, som hon säger, öppna läsningar av både text och liv.
- I den litterära texten är allt möjligt. Konst och litteratur upplöser - när de är som bäst - gränser, etiketter, stelnade tankar. Den är gränslös till sin karaktär. Jag har en känsla av att min senaste roman har lästs mer förutsättningslöst i andra länder än i Sverige.
Sara Stridsberg är född 1972 i Solna. Hennes roman Drömfakulteten - en litterär fantasi kring feministen Valeri Solana, som skrev Scum-manifestet och sköt Andy Warhol - tilldelades Nordiska rådets litteraturpris 2007.
Sara Stridsberg debuterade som romanförfattare med Happy Sally 2004, en roman med utgångspunkt i Sally Bauer, första kvinnan som simmade över engelska kanalen. Dessförinnan skrev Sara Stridsberg artiklar i Bang, gav ut en samling intervjuer med unga kvinnor på Fårö, Det är bara vi som är ute och åker, 2002, och gjorde en studie för Uppsala studentkår. Juristutbildningen ur ett genusperspektiv, 1999.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!