Deppig? En roman kan vara räddningen

Julledigheten är ett minne blott, kylan och mörkret består, kräksjukan härjar. Att ta del av andras skapande i deppiga tider kan vara nästan märkligt välgörande, skriver Lisa Irenius.

Lisa Irenius, kulturchef UNT

Lisa Irenius, kulturchef UNT

Foto: Staffan Claesson

Kultur och Nöje2010-04-27 13:25
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den här veckan började med årets mest deprimerade dag. Det påstod i alla fall en "expert" i Aftonbladet. Psykologen Cliff Arnall har tydligen skapat en matematisk formel som pekade ut den 19 januari som en "Blue Monday".
Snälla nån, inte behövs en formel för att räkna ut att den måndagen inte var en glädjens dag. Vi har knappast något lyckorus att vänta heller nu på måndag: en ny arbetsvecka där julledigheten är ett minne blott, kylan och mörkret består, kräksjukan och andra plågor härjar och årets allra tråkigaste månader återstår att genomlida - utan en enda helgdag.
Det behövs heller ingen formel för att se att mängder av människor deppar just nu. Den bästsäljande författaren Marian Keyes meddelade på sin blogg häromveckan att hon är för deprimerad för att skriva. Även Joyce Carol Oates, normalt oerhört produktiv, sade nyligen att hon är så nere att hon inte vill skriva - även om det i hennes fall främst beror på sorg sedan makens död 2008.

När humöret dalar brukar kreativiteten följa efter. Däremot kan det vara nästan märkligt välgörande att ta del av andras skapande. Bara man förmår ta sig för det. Som att läsa en bok. På Guardians bokblogg skrev Wayne Gooderham i veckan om att "läsa sig ur depressionen". För hans del hjälpte Saul Bellows roman Herzog (1964): om en man som genomgår ett mentalt sammanbrott men som ändå, enligt Gooderham, är "fantastiskt upplyftande" på grund av Bellows träffande och försiktigt humoristiska skildring.

Själv hade jag under en mörk period stor glädje av A M Homes This book will save your life (2006). Jo, den heter faktiskt så, men det är ingen handbok utan en roman, av en amerikansk författare och journalist. Hon har tidigare hyllats för bland annat Music for Torching (1999), om en dysfunktionell familj i en samtida amerikansk förort. I svensk översättning finns tyvärr endast Timmarna med Jody (1995), en psykologisk thriller om relationen mellan en terapeut och hennes patient.
This book will save your life handlar om en vansinnigt rik finansman, bosatt på en av Hollywoods mest exklusiva kullar. Hans liv rasar samman - i flera bemärkelser - och läsaren får följa hans sökande efter ett nytt sätt att leva. Det är en helt osannolik, surrealistisk berättelse, som likväl träffar rakt i varje människas sökande efter mening (och hjältar!).

God litteratur är alltid upplyftande i någon mening, men jag tror att främst två ingredienser gör en roman särskilt väl lämpad i deppiga tider: existentiellt djup och en udda miljö, som för läsaren långt ifrån den egna vardagen.