Den dåliga smaken under lupp

På Upplandsmuseet diskuteras vad som är god och dålig smak, och vem som avgör det.

Kultur och Nöje2007-02-17 00:01
Porslinshundar är dålig smak. Men Bruno Mathssons stol Pernilla bör stå hos varje människa med god smak. Vad händer om man ställer porslinsjycken tillsammans med det "fina" naturmaterialet?
I helgen öppnar utställningen God smak på Upplandsmuseet, från början producerad av Malmö museer och Mångkulturellt centrum i Botkyrka. God smak vill få besökarna att fundera över varför det anses fulare att äta på McDonalds än att trycka i sig bläckfisk på finkrogen. Och vem bestämmer det?
- Någonstans finns någon eller något som styr vad vi tycker är god smak. Trädgårdstomten var avskydd när den kom men nu finns den på trädgårdsmässor och har blivit inne.
- Massmediernas reklambudskap och heminredningsmagasin vill att vi ska byta inredning varannan vecka för att vara lyckade, säger Ingrid Zakrisson, utställningsansvarig.
Men smak och stil handlar också om identitet. Ytan avgör vem som anses bildad, inne eller komplett vansinnig, det börjar redan i lågstadiet. Och utställningen vänder sig i stor utsträckning till ungdomar, främst högstadie- och gymnasiedito.
- Det är en diskussionsföreställning, och vi kommer att ha särskilda pedagogiska program för unga, berättar Ingrid Zakrisson och fortsätter:
- För dem är det så otroligt viktigt att visa vilken grupp de tillhör och de gör det med klädkoder. Liksom transvestiter, en fråga vi också berör i utställningen. Vad händer när man går utanför könsrollen, hur ser omgivningen på det? I samband med de frågorna har vi bjudit in transan Andy Candy som har spetskompetens på området. Han kommer att visa utställningen ett antal gånger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!