Deckare för barn - populär genre

I dagens barn- och ungdomslitteratur är barnen ofta självständiga och ansvarstagande, medan vuxenvärlden sviker. Superhjältarna blir alltfler, och rysarna ökar i popularitet.

Deckare för barn är fortfarande en populär genre även om utgivningen har minskat något.

Deckare för barn är fortfarande en populär genre även om utgivningen har minskat något.

Foto: Staffan Claesson

Kultur och Nöje2008-09-28 12:17
 
Svenska barnboksinstitutet (Sbi) analyserar varje år den samlade utgivningen av barn- och ungdomsböcker i Sverige, studerar tendenser och sammanställer statistik. Under 2007 kom totalt 1 680 böcker för barn och unga ut, med en jämn fördelning mellan svenska orginal och översättningar. I år ser utgivningen ut att bli ungefär lika stor.
- Tydligt är att de vuxna ofta skildras som inkapabla. Det är föräldrar som inte räcker till, som är alkoholiserade, frånvarande eller allmänt klumpiga och okunniga. I stället tvingas barnen bli kompetenta och ta ansvar för både sig själva och sina föräldrar, säger Marta Hedener från Sbi när vi träffar henne på Bokmässan.

Främst är det mammorna som sviker, mammorna som dör. Dysfunktionella mödrar i barn- och ungdomslitteraturen är inget nytt, men just nu är de ovanligt många, ett centralt motiv.
- Några enstaka vilsna pappor förekommer också. Men i barnboksvärlden är mamman fortfarande den viktigaste föräldern, och den som straffas hårdast om hon inte klarar av att ta ansvar. Det kan man tycka olika om, vi konstaterar bara att det ser ut så, säger Marta Hedener.  
De duktiga barnen förekommer i alla genrer, från bilderböcker till ungdomsböcker. Och kritiken mot vuxenvärldens brister är många gånger skarp. Marta Hedener nämner som exempel Anna-Clara och Thomas Tidholms bilderbok Snälla barn, där barnen kokar kaffe och fixar hemma medan föräldrarna är på drift.  
- Nu dyker det också upp superhjältar i berättelserna. Det skulle man kunna se som en extrem följd av trenden med ansvarstagande barn. Superhjältebarnen har superkrafter, gör goda gärningar, ställer saker till rätta, säger Marta Hedener.
Också i de deckarna är det barnen själva som löser problemen. Medan de vuxna ofta står handfallna vid sidan av, är lite klantiga, hjälplösa, som polisen i serien om Lasse Majas detektivbyrå av Martin Widmark.

- Barn kontra vuxna har alltid varit ett vanligt tema i barnlitteraturen. Men förr skildrades i regel de vuxna som trygga och förståndiga, och det var otänkbart att de skulle ifrågasättas av barnen på det vis som sker nu. 
Vi  går runt bland barnboksförlagens montrar på mässgolvet. Det finns fler tydliga tendenser i de senaste årens utgivning. Marta Hedener plockar en skräckbok från hyllan, säger att rysarna har blivit fler.

- Nytt är att även svenska författare skriver rysare för unga. Tidigare fanns det främst översättningar. Nu skulle man kunna prata om en liten skräckvåg - hittills i år har det kommit ut minst fyra svenska ungdomsrysare, säger hon.
De asiatiska, främst japanska, influenserna är också tydliga. Samurajer och kampsport av olika slag skildras flitigt.
- Även om själva mangautgivningen har minskat kraftigt, har mangan banat väg för andra berättelser från den japanska kulturen, säger Marta Hedener.

 

 

Mycket för barnen på mässan

Närmare sjuttio seminarier på Bok- och biblioteksmässan handlar om barn- och ungdomslitteratur, och om barns och ungas villkor. De stora barnboksförlagen är representerade, liksom många mindre, och en rad författare framträder i montrarna.
På Barnens torg ligger Nallescenen. Där pratar bland andra Kalle Güettler från Hallstavik om bilderboken Monsterpest!, Uppsalaförfattaren Anette Skåhlberg om bilderboken Prinsessan Kristalla blir kär och Unn Torell om Karl för sin katt - boken om Gösta Knutsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!