December - inte bara julkonserter

Kultur i december, är inte det mest julkonserter? Nja, inte enbart. Det går att hitta en hel del annat också.

Magnus Betnér, Jennifer Amaka Pettersson och Eric Bibb - några av dem står för kulturutbudet i Uppsala i december.

Magnus Betnér, Jennifer Amaka Pettersson och Eric Bibb - några av dem står för kulturutbudet i Uppsala i december.

Foto: UNT/TT

Kultur och Nöje2019-11-30 14:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På Uppsala stadsteater har "Kul med en kvinna" premiär 7 december. Uppsalaförfattaren Alma Kirlic ligger bakom den farsartade och skruvade pjäsen som ska ha vissa likheter med tv-serien "The Office". I rollerna ses bland andra Jennifer Amaka Pettersson, Lolo Elwin, Göran Engman och Moa Silén. För regin står Karin Enberg.

På en annan scen, Katalin där ståupp-klubben Oslipat huserar, är Magnus Betnér det stora namnet när säsongen avslutas 11 december. Räkna med jabbar, tunga kroppsslag och skoningslösa uppercuts (verbala förstås) blandat med vardagligt trams från mannen med de ibland svarta ögonen.

Föreställningen "Mammas Nya Kille firar jul på måfå" drar in på UKK:s stora scen 19 december. Här möter vi Thunder, Kicki Tapper, Katla med flera under ett planlöst och totalt ogenomtänkt julfirande. Kul för dem som kommer ihåg ett av 2000-talets stora humorprogram i Sveriges Radios P3.

För de lite yngre barnen (4–8 år) kan Teater DaCapos pjäs "Allt som vanligt?" (premiär på Den lilla teatern 7 december) vara värt ett besök. Den bygger på barnboken "Allt är precis som vanligt" av Kristina Murray-Brodin och Maija Hurme. Varudeklarationen lyder: En varm, poetisk och humoristisk föreställning med ett lyckligt slut.

Konserterna under årets sista månad består (tack och lov?) inte bara av julmusik. Bluesmannen Eric Bibb har besökt Uppsala åtskilliga gånger genom åren. Den 5 december återkommer han till Katalin tillsammans med ett skickligt band.

På tal om bluesmän med ett gott öga till Uppsala: Roffe Wikström, mannen med världsrekord i spelningar på legendariska Rackispuben, står på Katalins scen på luciakvällen 13 december. 

En fin kväll väntar för alla som gillar pianojazz av modernt snitt när Jacob Karlzon Trio avslutar Jazzhörnans höstsäsong (6 december). Jacob Karlzon har tveklöst en alldeles egen stil, samtidigt som han har jämförts med namn som Keith Jarrett, Bill Evans och Jan Johansson. I trion ingår också basisten Morten Ramsbøl och Rasmus Kihlberg på trummor.

På Uppsala konstmuseum kan man under hela december se Sture Meijer-utställningen med vernissage 30 november. Det är den 88-årige konstnären själv som donerat 14 oljemålningar från 1967–2017.

Vill man lyssna till ett föredrag om Auguste Rodin och den moderna skulpturens födelse, är Bror Hjorths hus lokalen att söka sig till. Den 4 december håller Linda Hinners, intendent på Nationalmuseum, ett föredrag om fransmannen som förändrade synen på skulpturkonsten.

På vita duken inleds och avslutas månaden med musikfilmer. Först ut är Bruce Springsteen, den självklara huvudpersonen i konsertfilmen "Western Stars" med premiär 4 december. Han spelar låtarna från årets soloplatta med samma namn, även om de låter lite annorlunda. Springsteen backas nämligen upp av inte mindre än 30 musiker, varav de flesta spelar stråkinstrument.

På hemmaplan lanseras musikalfilmen "En del av mitt hjärta" som julens storfilm med premiär på juldagen. Edward af Sillén har regisserat och i huvudrollerna ses Shima Niarvarani, Jonas Karlsson och Malin Åkerman. Filmen marknadsförs som en romantisk komedi sammanvävd med Tomas Ledins hitlåtar. Återstår att se om de ingredienserna räcker för att få julfirande svenskar att bege sig till biograferna.

Andra filmer att hålla utkik efter: "Star Wars: The Rise of Skywalker" (6 december). Den är den nionde och sista (?) filmen i Stjärnornas krig-serien. "Camorrans barn" (6 december) bygger på Roberto Savianos böcker och Neaples tonårsmaffia.

Magnus Betnér, Jennifer Amaka Pettersson och Eric Bibb - några av dem står för kulturutbudet i Uppsala i december om UNT:s Göran Sterner får välja.
Magnus Betnér, Jennifer Amaka Pettersson och Eric Bibb - några av dem står för kulturutbudet i Uppsala i december om UNT:s Göran Sterner får välja.