Debatten om kungabilden rullar vidare

I svallvågorna efter den kungliga pizzabuffébilden har stämningshot följts av ursäkter. Under den senaste veckans debatt har alltifrån satirens väsen, illvillig konst, vuxenmobbing och konstnärlig disposition till hur vi bevakar kungahuset diskuterats.

Foto:

Kultur och Nöje2012-10-08 13:25

Det har snart gått en vecka sedan ett omtalat konstverk rörde runt i den svenska kulturdebatten. På bilden avbildas Camilla Henemark utsträck naken på ett bord med kroppen täckt av pizza. Gäster på kalaset är Kungen och bland annat porrklubbskungen Mille Markovic, hovets presschef Bertil Ternert och kungakompisen Anders Lettström. I hörnet syns drottning Sylvia när hon förgäves försöker skrubba bort ett hakkors från golvet.

Konstnären Elisabeth Ohlson Wallins verk har gett upphov till starka reaktioner, inte minst från de avbildade. Hovet ville inledningsvis inte yttra sig, men snart kom ett uttalande via riksmarskalken Svante Lindqvist där bilden kallas ”kränkande, sårande och illvillig”. Camilla Henemark själv hotade i ett debattinlägg i Expressen med att stämma den socialdemokratiska tidskriften Tiden som publicerat bilden.

Debatten om bilden har fortsatt. Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt, kallade bilden för ”vuxenmobbing” i ett inlägg i Svenska Dagbladet. Satiren är vidrig, väcker vämjelse och är en del i en mobbningskampanj, menar Leijonhufvud.

Komikern Emma Knyckare, från Tankesmedjan i P3, påpekar att satir ska vara aktuell, rolig och grovt överdriven. Det enda som är grovt överdrivet med den här bilden är att kungen, med sitt miljonapanage, skulle köpa hämtpizza, enligt Knyckare.

Ulrika Stahre på Aftonbladets kulturredaktion skriver i en krönika att bilden känns tafflig, humorlös och att den har en oklar disposition. Det hade kunnat handla om kritik av mans- och klasshat, men inklippet med Silvia gör att kritiken istället blir allmän och bara handlar om de senaste årens mediestormar, enligt Stahre.

En hel del röster har även höjts för att försvara konstverket och dess idé. Oisín Cantwell, nyhetskrönikör i Aftonbladet, argumenterade för att bilden måste ses i ljuset av att det offentliga samtalet om monarkin har förändrats till det bättre. Den underdåniga bevakningen har försvunnit, vanliga makthavarintervjuer görs numera med statschefen och satiren har kommit tillbaka för att beskriva vårt statsskick, skrev Cantwell i en kommentar till konstverket.

Daniel Suhonen, chefredaktör och ansvarig utgivare för tidskriften Tiden, skrev under helgen ett ursäktande blogginlägg med rubriken ”Förlåt Camilla Henemark”. I inlägget uppger han att avsikten med bilden var att sparka uppåt och inte att såra Camilla Henemark. Daniel Suhonen uppger att både han och Elisabeth Ohlson Wallin kommer att skriva en gemensam artikel och förklara sin syn på publiceringen. Debatten lär alltså fortsätta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!