De vill dela Hållnäs kreativa lugn med andra konstnärer

I Hållen på Hållnäshalvön skapas konst i olika former. För tillfället läggs grunderna till en ny föreställning om Strindbergs utopiska framtid liksom litauiska musikkompositioner.

Anna Haglund, Maja Salomonsson, Johanna Mårtensson och Marija Paskeviciute är på plats i Hållen för att skapa ny konst. Åsa Norling (i bakgrunden till höger i bilden), är den som driver verksamheten.

Anna Haglund, Maja Salomonsson, Johanna Mårtensson och Marija Paskeviciute är på plats i Hållen för att skapa ny konst. Åsa Norling (i bakgrunden till höger i bilden), är den som driver verksamheten.

Foto: Kjell Sjöberg

Kultur och Nöje2021-09-02 19:30

På Hållnäshalvön, inte långt från Fågelsundet och Bottenhavet, ligger Hållnäs konstkoloni. Med skogen och tystnaden som närmaste grannar driver Åsa Norling och hennes man Alex Peck sin verksamhet.

Allt tog sin början 2011 när de flyttade från Storbritannien till Sverige.

– För personlig del handlade det om att vi ville komma ut på landet, närmare skog och natur och odla samt skapa en kulturmiljö som vi ville dela med andra konstnärer, berättar Åsa Norling som under många år arbetat på teatrar och för tillfället jobbar på Folkteatern i Gävle. 

Efter flera år med ombyggnader är den gamla bondgården nu anpassad för olika typer av kulturverksamhet. Ladugården är inredd med en stor dansstudio, mötesrum och skaparverkstad.

När tidningen kommer på besök är de tre scenkonstnärerna Anna Haglund, Maja Salomonsson och Johanna Mårtensson på plats. De ska på uppdrag av Strindbergs intima teater i Stockholm sätta upp en pjäs med utgångspunkt i ett av Strindbergs verk.

– Efter en del famlade och mycket läsande kom vi fram till att vi ska göra en föreställning som bygger på "Utopier i verkligheten" som Strindberg skrev 1885, berättar Maja Salomonsson.

De är nu på plats för att i två veckor arbeta med föreställningen. Johanna Mårtensson förklarar att det är hektiska dagar och att de snart ska börja repetera med skådespelare. Premiären är den 23 oktober i år.

– Jobbar man på hemmaplan är det många störningsmoment. Här är vi bortkopplade från i stort sett allt annat och kan fokusera på den kommande föreställningen och hur den ska bli så bra som möjligt. Miljön skapar goda förutsättningar för bra och kreativa egna samtal liksom med andra konstnärer, säger Anna Haglund och tittar på Marija Paskeviciute.

Den litauiska elektrokompositören Marija Paskeviciute har precis som de tre scenkonstnärerna fått ett så kallat residentstipendium via Region Uppsala som finansierar vistelsen på kolonin.

Marija menar att lugnet i Hållen ger ett ytterligare fokus när det gäller det konstnärliga arbetet.

– Här kan jag gå ut i skogen eller ta cykeln bort till havet och samla olika ljud som jag använder när jag skapar mina musikstycken, förklarar Marija Paskeviciute.

Åsa Norling förklarar att tanken med konstkolonin är att den ska ge ett mervärde för de konstnärer som kommer dit och bidrar till att de kan utvecklas i sitt arbete. 

Hon förklarar också att de vill att konstkolonin ska komplettera det redan rika kulturlivet på Hållnäshalvön.

– Förutom att berika kulturlivet vill vi att verksamheten ska bidra till att göra Hållnäshalvön till en ännu mer attraktiv plats att besöka.

Sedan öppningen 2018 har ett tiotal olika residenter varit på plats och arbetat med sina projekt. Det kunde ha varit flera, men pandemin har satt en del käppar i hjulen.

– När det var som värst förra året med pandemin tvingades vi skjuta upp många inplanerade aktiviteter här. Nu börjar läget förändra sig något.

På gården har man också börjat ha konstnärssamtal. Senast i helgen då Anna Haglund, Maja Salomonsson och Johanna Mårtensson ledde ett samtal kring utopier med utomstående besökare.

– Vår verksamhet har hittills inte varit särskilt publik, utan fokuserad på konstnärliga processer för dem som kommer hit. Samtidigt är det roligt att nu kunna vara öppna och bjuda in till konstnärssamtal och delta i "Konst på väg", säger Åsa Norling.

Hållnäs

Hållnäs ligger i de nordöstra delarna av Tierps kommun. Området var tidigare en socken, men i samband med kommunreformen på 1970-talet blev området en del av Tierps kommun. 

Drygt 1 200 personer bor i området där de lite större orterna är Fagerviken, Fågelsundet, Vavd och Edvalla där även den så kallade sockenkyrkan ligger.

Stora delar av Hållnäsområdet ligger i direkt anslutning till Bottenhavet. Den mest nordliga platsen är Björns fyr som ligger en halvtimmes båtresa ut i Bottenhavet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!