De tävlar i toner

Sveriges bästa unga tonsättare ska koras i Uppsala Tonsättartävling. I dag, torsdag, uruppför Uppsala Kammarorkester verk skrivna av de sex finalisterna på Uppsala Konsert och Kongress.

Tonsättarna Henrik Denerin och Kristofer Morhed är med i tävlingen.

Tonsättarna Henrik Denerin och Kristofer Morhed är med i tävlingen.

Foto: Tor Johnsson

Kultur och Nöje2012-02-23 08:51

Suggestivt och nästan lite obehagligt. Som en virvlande vårflod; lekfull men farlig. Le théatre du temps av Henrik Denerin bygger på en nedåtgående skala i kanon innehållande 60 toner. Han har bitvis använt sig av kvartstoner vilket ger ett disharmoniskt, nästan falskt, intryck.

– Meningen är att smycka ut en ton och få den att låta lite skev. Det är inte helt lätt att spela. Men är man van vid att spela modern konstmusik råkar man ut för det då och då, berättar han.

Titeln, som betyder minnets teater, är hämtad från den franske filosofen Gilles Deleuze och hans tankar om tiden och minnet och hur de påverkar varandra.

Henrik Denerin är en av sex kompositörer som kommit till Uppsala Konsert och Kongress för att tävla om att bli Sveriges bästa unga tonsättare. Uppsala Tonsättartävling anordnas av Musik i Uppland och det är andra gången tävlingen går av stapeln. Den som vinner får sitt verk spelat nio gånger, av nio orkestrar runt om i landet. I år har man fått in 21 bidrag och av dessa är 6 stycken uttagna till final.

– Vi har gjort Musik Direkt i flera år och tycker att det är kul att anordna tävlingar, säger arrangören Gabriel Lindborg.

Torsdag den 23 februari framförs finalisternas verk av Uppsala Kammarorkester i Konserthusets stora sal. Tonsättarna kom till Uppsala redan på måndagen och de medverkar när orkestern repeterar för att kunna framföra verken just så som det är tänkt.

Vid 2010 års tävling var en sjättedel av bidragen från kvinnliga tonsättare. I år är det enbart män som deltar. Vad det beror kan inte Gabriel Lindborg svara på, men han tycker det är väldigt tråkigt. Han frågar sig själv om det kan ha med marknadsföringen av tävlingen att göra eller om det helt enkelt beror på att det inte finns så många kvinnliga tonsättare.

Henrik Denerin säger att även han reagerade på avsaknaden av bidrag från kvinnor.

– Jag är förvånad. Jag tycker nog att det har blivit bättre på den fronten generellt. Fast på utbildningen jag gick var det nog 80 procent killar och 20 procent tjejer, så visst är det stor skillnad.

Orkestern har bytt partitur och nu spelas Kristofer Morheds Vilse i Skogen. Verket är en dramatisk pendling mellan mörkt och ljust; violinerna glittrar med det återkommande temat över det mörka blåset.

Kristofer Morhed studerar komposition på musikhögskolan i Piteå men kommer ursprungligen från Uppsala. Här har han spelat på kommunala musikskolan, gått estetisk linje på Bolandsgymnasiet och läst musikvetenskap på Uppsala Universitet.

Både Kristofer Morhed och Henrik Denerin tycker att det är roligt men nervöst att få sina verk framförda av en stor orkester.

– Det är första gången ett verk som jag skrivit uppförs av en orkester, säger Kristofer Morhed.

Fakta

Tävlingen startades 2010 av Musik i Uppland och är ett samarbete med nio orkestrar i Sverige.

För att kunna delta behöver man vara född 1976 eller senare. Bidraget ska vara max 12 minuter långt och skrivet för kammarorkester/sinfonietta med besättningen stråk, blås, timpani och slagverk.

Av 21 bidrag togs 6 ut till finalen. Deras verk uruppförs av Uppsala Kammarorkester under ledning av Paul Mägi den 23 februari i stora salen på Uppsala Konsert och Kongress. Konserten direktsänds även i Sveriges radio P2.

De nominerade finalisterna

Ansgar Beste, Rituel Bizarre

Jonas Olofsson, Luci and the Garden

Henrik Denerin, Le théatre du temps

Kristofer Morhed, Vilse i skogen

Daniel Fjellström, Quiet arcs/Pulsating surfaces

Anders Lind, In a room full of artists

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!