De tar sig an ungas intolerans

Tolerans och politisk korrekthet. Det är begrepp som diskuteras i Fredens Hus nya utställning som invigs i dag.

Andrea Hvistendahl är en av konstnärerna bakom utställningen om intolerans.

Andrea Hvistendahl är en av konstnärerna bakom utställningen om intolerans.

Foto: Brendan Austin

Kultur och Nöje2014-06-06 08:20

Hur kan vi motverka intolerans? Det är en av frågorna som utställningen ”P.K. – en utställning om intolerans”, som invigs på Fredens Hus i dag, tar upp. Bakom vandringsutställningen står Forum för levande historia och det hela började när myndigheten för fyra år sedan genomförde en undersökning av ungas attityder gentemot utsatta grupper. Undersökningen resulterade i studien ”Den mångtydiga intoleransen” och de utsatta grupper som inkluderades var romer, muslimer, judar, utomeuropeiska flyktingar och HBT-personer.

– Vi vill nå ut till ungdomar när de börjar bli medvetna om sådana här frågor och ge dem redskap till att fundera kring begrepp som tolerans och civilkurage. Det gör vi på olika sätt och "P.K." är ett sådant redskap, säger Camilla Jarlgård, kommunikatör på Fredens Hus.

I utställningen har tre konstnärer låtit sig inspireras av rapporten: Jon Brunbergs konstverk tar sig an begreppen tolerans/intolerans från ett psykologiskt perspektiv, Andrea Hvistendahls bidrag är bland annat en installation med fingeravtryck på glas och Elisabeth Ohlson Wallin har gjort videoverket ”Det går aldrig över” om antisemitism.

”P.K. – en utställning om intolerans” erbjuder även en workshop för målgruppen elever i årskurs 9 och gymnasiet. I workshopen får deltagarna, med hjälp av bland annat filmer och taktila spel, undersöka och diskutera innebörden av tolerans/intolerans.

Utställningen om intolerans har tidigare visats i Stockholm, Hudiksvall och Luleå och pågår i Uppsala till årets slut.

Fakta Forum för levande historia

Forum för levande historia är en myndighet under Kulturdepartementet. Myndigheten har som uppdrag att främja arbetet med tolerans, demokrati och mänskliga rättigheter, detta med utgångspunkt i Förintelsen. Man ska även arbeta för att stärka människors vilja att verka för allas lika värde, bland annat genom att informera om Förintelsen och kommunistiska regimers brott mot mänskligheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!