I ett pressmeddelande tar ungdomsförbundet Ung Pirat på sig ansvaret för klistermärkena som klassas som skadegörelse av konstverken. Klistermärkena upptäcktes först den elfte april och har fortsatt att dyka upp på konstverk efter att de har tagits ned.
LÄS MER: "Över tio konstverk utsatte för skadegörelse"
Anledningen bakom aktionen menar förbundet Ung Pirat är att lagen om upphovsrätt inte är anpassad till dagens digitala ålder. De hävdar också att lagen är svårtolkad och att om privatpersoner fotograferar och delar bilder på konstverk, så kan det tolkas som olagligt.
Intendent för offentlig konst i Uppsala, Tuva-Li Peter, har bestridit påståendet i en tidigare artikel.
– Det är vad jag förstår inte olagligt för privatpersoner att fotografera konstverken och lägga ut bilderna i sina sociala medier.
LÄS MER: "Uppmanar: Anmäl skadegörelsen"
Ung Pirat är Piratpartiets ungdomsförbund, och förbundsordförande Elin Andersson kommenterar aktionen i ett pressmeddelande med att syftet är att varna allmänheten om att inte råka bryta mot upphovsrättslagen.
– Upphovsrätten är tänkt att skydda skapare och deras verk från att exploateras, men har växt till en juridisk mardröm som ena dagen förbjuder avbildning av offentliga byggnader för att andra dagen användas som svepskäl för att jaga en hel ungdomsgeneration.