Det är med fotografen Karl Nordlunds porträtt som utomhusfotoutställningen äger rum på stora fasadvepor runtom i landet. I Uppsala sätts porträtten upp vid korsningen Kungsgatan och S:t Persgatan.
Parallellt med utställningen anordnar kulturnämnden och omsorgsnämnden en manifestation för allas lika värde tillsammans med Uppsala Citysamverkan.
– I år fyller LSS-lagen 30 år och att då vara med och stötta det här initiativet, som visar på hur resan sett ut för personer med funktionsnedsättningar att faktiskt få sina rättigheter tillgodosedda, är en självklar sak att göra, säger Asal Gohari, ordförande för omsorgsnämnden, i ett pressmeddelande.
Inspirationen till fotoutställningen är biofilmen "Det kunde varit vi" med premiär 11 oktober. Där får tittaren följa Emma Örtlund och Ida Johansson från Glada Hudik-teatern, som ger sig ut på en resa för att se hur livet med en intellektuell funktionsnedsättning kunde sett ut om de levt i en annan tid.
På samma sätt vill Uppsala kommun lyfta de lokala personligheterna i fotoutställningen.
– Att upplåta plats i stadskärnan och att i samverkan nationellt och lokalt bidra till att lyfta dessa frågor känns extra viktigt för oss då alla är välkomna i vår stad, säger Uppsala Citysamverkans ordförande, Arne Skoglund, i pressmeddelandet.
Utställningen invigs 7 oktober.