Det var när Malin Beeck flyttade till USA 2007 som idén till boken Guds folk - ett reportage om USA:s kristna höger, föddes. Detta var under Bushadministrationen och i konservativ media fanns en retorik starkt präglad av den kristna högern. I tv kunde till exempel ett nyhetsankare koppla Irans kärnvapen till Uppenbarelseboken.
– Det var obegripligt och spektakulärt på samma gång, säger Malin Beeck. Och något som absolut inte skulle kunna hända i Sverige.
I sin bok, som nyligen utkommit på ETC förlag, undersöker Beeck hur den kristna högerns världsbild har kunnat bli så etablerad i USA. Hon träffar pastorer, församlingsmedlemmar och lobbyister, som alla gjort att den kristna högern blivit en kraft att räkna med.
– De har fått en väldigt stor makt, säger Beeck. Detta trots att de i själva verket utgör en väldigt liten andel av befolkningen. Men på grund av att valdeltagandet är så lågt i USA kan dessa grupper ibland utgöra hälften av de republikanska väljarna i vissa delstater.
Mitt Romney, vars mormonska tro fått stor uppmärksamhet i media, har under valkampanjen visat en viss ambivalens gentemot den kristna högerns hjärtefrågor, som exempelvis abortmotståndet.
– Han har pendlat mycket fram och tillbaka under valrörelsen, säger Beeck. Till en början var han inte särskilt värdekonservativ, sedan flyttade han längre ut på högerkanten, nu är han tillbaka där han började. Men skulle han vinna valet blir han helt enkelt tvungen att samarbeta med den kristna högern, eftersom de har en sådan stor makt inom partiet.
I dag går alltså USA till val. Men om det blir Romney eller Obama som tar hem segern kommer inte att påverka den kristna högerns inflytande i abortfrågan eller deras motstånd mot hbt-personers rättigheter nämnvärt, menar Beeck.
– Egentligen spelar det inte så jättestor roll vem som sitter i Vita huset, eftersom så många av de här frågorna ligger på delstatsnivå. Men jag skulle inte kunna undgå att känna stor lättnad om Obama blir omvald.