De hemligas ö
Man är aldrig för ung för Marx. De hemligas ö är en klassisk robinsonad och Sven Wernström lutar sig ogenerat mot Goldings Flugornas herre.
Foto:
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I romanens centrum står Benka, som tillsammans med en scoutgrupp från en anonym stad strålar samman med en annan scoutgrupp vid en sjö. Efter några missöden hamnar de bägge grupperna på en öde ö där de blir tvungna att leva utan hjälp av några vuxna.
Det visar sig snart att det nya samhället behöver lagar och en demokratiskt vald despot. Hövding Benka blev en av mina första idoler.
Under den årslånga vistelsen på ön söker samhället struktur. Den äldre Håkan börjar göra affärer och säljer trägevär och svärd för att komma över nötter och moraknivar. Scoutgrupperna kommer ihop sig, det blir inbördeskrig och Benka blir tillfälligt fredlös medan rovkapitalismen blomstrar på kollektivets bekostnad. Ett spontant uppror fäller girigbukarna och när hövding Benka återvänder är han ledare för ett samhälle där alla lever sida vid sida.
Wernström är övertydlig och bergfast i sin agitation för en humanistisk och förlåtande socialism, men också om man inte delar hans samhällsanalys måste hans tro på mänskligheten vara smittande. Och jag har fortfarande inte läst någon bättre instruktion om hur man bygger en koja.