Andlighet i musiken (del 2 av 3)
UNT kultur undersöker hur artister uttrycker sin tro genom musik
Med sina svarta tröjor, slitna jeans och, i Jonatan Samuelssons fall, långa svarta hår kan de absolut tas för vilka rockkillar som helst. Men i stället för att göra djävulstecknet på scenen lyfter de händerna mot himlen.
– Vi vill upphöja och ära Gud vad vi än gör, säger Jonatan Samuelsson.
Han och Johannes Karlsson spelar båda i det Uppsalabaserade bandet Safemode, och ur deras förstärkare dånar betydligt brutalare musik än vad de flesta kanske förväntar sig av ett kristet band. Men de ser inga som helst problem med att förena sin hardcore med ett kristet budskap, även om det nog finns de som tycker att den typen av musik inte hör hemma i kyrkan.
– Jag tror att det är en helt felaktig bild att någon musik i sig skulle vara syndig. Jag har alltid inspirerats av band som har mycket energi och det kändes naturligt att det blev tyngre musik. För mig betydde det helt enkelt att få slå hårdare på trummorna, det var lättare att ge mer i den här typen av musik, säger Johannes Karlsson.
– Förut sa man att elgitarren kom från djävulen, och innan dess orgeln. Sådant förändras hela tiden. Jag tror inte att det handlar om hur saker ser ut, utan vad man har i hjärtat. Men visst har man fått några käftsmällar från kyrkor ibland, säger gitarristen Jonatan Samuelsson.
Han är uppvuxen i Pingstkyrkan, har varit med i Missionskyrkan och senare i Livets Ord. Johannes Karlsson har också en bakgrund inom Livets Ord men är nu medlem i Centrumkyrkan i Heby. Och de är inte ensamma om att uttrycka sin kristna tro via musiken. I många frikyrkor, både i Sverige och runt om i världen, har pop- och rockmusiken blivit ett sätt att locka ungdomar till kyrkan. På podiet står inte bara predikanten utan också popartister som Michael W Smith och Rebecka St James. Ett tydligt exempel är Hillsong-kyrkan som satsar på att föra ut evangeliet med sång och musik, med i princip enbart unga församlingsmedlemmar.
– Man har fått mycket gratis genom att vara uppväxt i kyrkan. Vi hade ett garageband som fick spela för 3000 personer. Gör man det ett par gånger i veckan är man rätt van att uppträda sen. Det är nog ganska unikt, jag har inte tänkt på det så, säger Jonatan Samuelsson.
De har dock varit noga med att inte spela sin musik enbart inom de frikyrkliga sammanhangen. Även om Jonatan och Johannes inte själva dricker alkohol har de inget emot att spela på pubar eller musikfestivaler.
– Många frikyrkor har stängt in sig och distanserar sig från omvärlden. Det tror jag inte man vinner på. Vi vill vara med på den vanliga marknaden men ändå inte kompromissa med vår tro, säger Johannes Karlsson.
– De flesta blir nog inte kristna för att de ser en konsert. Däremot kan man påverka utanför scenen, när man pratar och lär känna folk. Samtidigt tycker jag inte man ska ha någon religiös agenda, man ska inte tvinga sin tro på folk, säger Jonatan Samuelsson.
När man lyssnar på Safemodes musik är det inte helt lätt att rent auditivt skilja dem från andra hardcoreband. Visserligen finns det gott om melodiös sång men även skrik och growl. Hur tar sig deras kristna tro uttryck i musiken?
– I själva musiken märks det nog inte så mycket, det är inga specifika kyrkliga toner, haha, säger Jonatan Samuelsson.
– Fast jag tror ändå att det finns en andlig dimension som kan komma fram, flikar Johannes Karlsson in. Musik är en gåva från Gud, och det är också därför musik kan beröra så djupt.
I texterna finns inga rena bibelcitat, ofta utgår de från det egna livet, men med ett kristet perspektiv. Helst av allt vill de sprida hopp. De pratar om att ära Gud med sin musik och sprida det kristna budskapet. Men blir det inte ganska lätt att man själv tar åt sig äran när man står där i rampljuset?
– Jo, det är en intressant fråga. Men jag har inställningen att man i att allt man gör riktar uppmärksamheten mot Gud. Jag vill att hela mitt liv ska vara en lovsång. Sedan kan man så klart få mycket uppmärksamhet, men då får man helt enkelt göra det personliga valet och hela tiden tänka att det är Jesus som ska synas, säger Johannes Karlsson.