De har hittat länets sevärdheter

Kulturhistorikerna Ylva Fontell och Katja Jahn har under drygt två år har besökt och bedömt runt 300 kända, gömda och glömda utflyktsmål i Uppland. Nu har de skrivit om platserna i en guidebok som de hoppas ska inspirera.

Katja Jahn och Ylva Fontell är författarna bakom guideboken Hitta Uppland som tipsar och beskriver närmare 300 uppländska sevärdheter.

Katja Jahn och Ylva Fontell är författarna bakom guideboken Hitta Uppland som tipsar och beskriver närmare 300 uppländska sevärdheter.

Foto: Staffan Claesson

Kultur och Nöje2011-08-12 14:05

Videon är inte längre tillgänglig

De nära 300 utflyktsmålen har tagit de två författarna två utsträckta sommarhalvår med ständiga besök ute på den uppländska landsbygden att sammanställa.
– För vår del har det blivit ”vad trevligt att åka på utflykt” till nästan otrevligt, säger Ylva Fontell.

Underlaget för alla sevärdheter skrevs i form av listor med en referensgrupp från Upplandsstiftelsen och Upplandsmuseet. Och så småningom blev det ett digert antal platser, som skulle besökas och sedan beskrivas i text med en personlig bedömning.
–  När vi har skrivit har det varit viktigt att sätta rätt nivå på det så att de flesta kan hitta sitt mål, så att vi inte bara beskriver det som finns på platsen. Det som någon tycker är fantastiskt kan någon annan tycka tvärtom inför, säger Ylva Fontell.

Sista utflyktsmålet blev Husby Sjutolft kyrka, där Ylva Fontell var så sent som i påskas.
– Man kan ha läst på massor inför ett besök, men när jag kom dit var det en helt annan plats än vad jag trott. Där var det tydligt att ett personligt besök ger så mycket mer än att bara läsa om det i andra källor, säger Ylva Fontell. 

Och just det personliga besöket är något av ett syfte med boken, författarna hoppas att den kommer att inspirera läsare att själva bege sig ut med cykeln eller bilen för att upptäcka egna smultronställen runt om i Uppland.
– Vi har gjort boken mest för att kunna visa upp landsbygden i Uppland dit kanske inte alla hittar. Vi har även med Uppsala som alla hittar till. Men vi har inte med Domkyrkan eller Gustavianum utan mer udda ställen som moskén eller den nya kyrkogården vid Berthåga, säger Katja Jahn.

Efter alla besök har de fått sina favoriter på den uppländska utflyktskartan.

Ylva Fontell berättar om Mångelshögen på Rydaslätten, som är ett slags minnesplats långt inne i skogen.
–  Det är ingen som riktigt vet hur gammal den är, den är kanske 100 år. För någon gång för längesen har det skett ett mord där och då har man skapat denna offerkast som det heter, här har man kastat kvistar för att förhindra att den mördade ska gå igen. Att den levt kvar beror på att folk känt till historien, det är en spännande story, säger hon.

Det gamla vattenkraftverket, Untraverken vid Dalälven är en favorit hos Katja Jahn, men hon lyser upp när hon nämner alla kalkmålningar som finns i de medeltida kyrkorna runt om i det uppländska landskapet. 
– De är roliga, fantasieggande och spännande oavsett om man är insatt i biblisk historia eller inte, säger Katja Jahn och visar en bild ur boken på en frejdig hondjävul från Morkarla kyrka utanför Österby bruk.

I guideboken finns ett register med gps-koordinater, men att göra en mobil-app i stället för bok var aldrig aktuellt.
– Jag tror att det fyller en funktion att kunna bläddra och ha med den i packningen och kunna ta upp den, läsa texterna och se på kartan och inte bara på en liten bildskärm. Men det behövs nog både och, säger Katja Jahn.

Hitta Uppland

Boken är tänkt både som inspiration för utflykter och som en guide på plats i landskapet. med hjälp av detaljerade kartor och gps-koordinater ska landskapsturisterna även hitta fram till mer undanskymda sevärdheter.
Restauranger, caféer eller olika övernattningsmöjligheter har medvetet inte tagits med i boken eftersom de snabbt kan bli inaktuella.
Upplandsmuseet är utgivare av boken som är ett samarbete mellan författarna och Upplandsstiftelsen, Kultur i länet, regionförbundet och länsstyrelsen i Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!