De här djuren bor i stan

Här är några av de vilda djur som bor i stan.

Kultur och Nöje2010-08-26 16:18

Domkyrkan
Vad? Gråskimlig fladdermus
Var? Nu på sensommaren och under hösten kan kvällsflanörer höra märkliga ljud i stan. Det är den gråskimliga fladdermusen som är på friarstråt. Fladdermöss använder normalt ultraljud för att hitta sitt byte, men när den gråskimliga fladdermusen söker partner använder den ljud som också människor kan höra. Det finns en koloni av gråskimliga fladdermöss vid domkyrkan och lätet har också hörts på västertorg i Eriksberg. Andra fladdermöss brukar hålla till längs fyrisån och bon har även tidigare upptäckts i Gunillaklockan.

Svandammen
Vad? Råttor
Var? Råttor lever överallt i de centrala delarna av stan, framförallt vid avfallsstationer och restauranger där det slängs mycket mat. För den som vill se råttor är svandammen ett populärt råtthäng. Eftersom Uppsalabor ofta matar svanen och änderna i dammen samlas råttor och möss här för att få i sig en bit mat. En gång avlivade viltvårdare Lars Johansson ett 20-tal råttor på samma gång vid dammen. Alla vad runt 20 cm utan svans. ”Den största jag avlivat under min tid som viltvårdare var 27 cm utan svans. Det finns riktigt stora råttor i stan”
 
Vasaparken
Vad?
Fälthare
Var? På kvällar och nätter kan fältharar ses hoppa omkring inne i Uppsala centrum. Mest fart är det under parningstiden när små grupper av hanar kan ses springa efter en hona. Har du tur kan du få se när de boxas. Då testar honan hanarnas styrka. Hararna flyttar gärna runt och bor sällan kvar i samma hål under en längre tid. Vasaparken är hartätt även slottet och Botaniska trädgården.

Ekeby
Vad?
Kattuggla
Var? Den vanligaste ugglan inne i Uppsala är kattugglan. Den har setts eller hörts vid bland annat Ekeby, Malma backe, Studentstaden, Botaniska trädgården och Gamla kyrkogården. Redan innan ungarna kan flyga så lämnar de boet. Då kan de sitta i träd och på marken och ser ut som små trollungar.

Stora Torget
Vad?
Ringduva
Var? Förr i tiden var ringduvan de stora skogarnas fågel. Nu har många ringduvor blivit urbana och rör sig lika självklart som sina mindre kusiner stadsduvorna i Uppsalas parker och torg. Duvorna brukar bygga sina bon i större träd i parker.

Balkongen
Vad?
Björktrast
Var? Det här är inte den mest populära fågeln bland balkongägare. Ibland händer det att björktrasten väljer att bygga bo i en balkonglåda. Det är i sig inget stort problem, men björktrasten har ett speciellt sätt att försvara sitt bo. Likt bombflygplan brukar den attackera allt som den upplever som inkräktare. Vad den bombar med? Sin egen avföring.

Duschen
Vad?
Amöbor
Var? Amöborna tillhör de okända djuren trots att de alltid finns nära oss. I duschslangen och andra våta utrymmen lever amöborna på bakterier. Trots att det kan verka läbbigt att de här mikroskopiska djuren lever så nära oss så kan de i själva verket ses som nyttodjur. – Genom att de äter bakterier kan de förhindra att sjukdomsalstrande bakterier sprider sig in i våra kroppar, berättar naturpedagog Emil Nilsson.

Studenternas
Vad?
Pilgrimsfalk
Var? Världens snabbaste fågel har tagit sig från bergstoppar med djupa stup till strålkastarstolparna på Studenternas IP. Under våren bodde nämligen en pilgrimsfalk vid studenternas men sågs också uppe på Domkyrkans torn. En störtdykande pilgrimsfalk kan komma upp i en hastighet av 320 km/h eller mer, men några sådana störtdyk är förmodligen inte möjligt låga i Uppsala. Även fast kommunen gjort en boplats åt den uppe på taket vid de gamla silosarna verkar den ha åkt vidare, för nu var det flera månader sedan den sist sågs inne i Uppsala. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!