Efter Nobelpriset till Alice Munro är det kanske dags även för Augustjuryn att lyfta fram novellen? I årets utgivning finns flera starka kandidater, twittrar redaktörerna på tidningen Vi läser som slår ett slag för debutanten Stina Stoors oefterhärmliga ”Bli som folk”, för Cecilia Davidssons ”Höga berg, djupa dalar” och Sven Olov Karlssons ”Västmanland”.
Den sistnämnda är en genomgång av författarens hembygd där alla kommuner får sin egen berättelse.
I den skönlitterära klassen hamnar också två starkt självbiografiska böcker i rampljuset. Agneta Pleijels ”Spådomen. En flickas memoarer”, borde vara självskriven bland nomineringarna, enligt Vi Läser.
Likaså Tom Malmquists ”I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv”, tycker Cecilia Ekebjär, kulturredaktör på Dalarnas Tidningar. Tom Malmquist skildrar sorgen efter två älskade familjemedlemmar.
Jonas Hassen Khemiris ”Allt jag inte minns” är en annan stark kandidat, enligt både Cecilia Ekebjär och Kim Ustamujic Johansen, kultur- och nöjeschef på Barometern och Oskarshamntidningen.
Kristian Ekenberg, kulturredaktör på Gefle Dagblad, lägger sin röst i den skönlitterära klassen på Karolina Ramqvists roman ”Den vita staden”:
– För den kvardröjande atmosfären som romanen lämnar efter sig och för att hon så säkert lyckas skildra erfarenheten av att falla genom tillvaron.
Kristina Lindquist, kulturchef på Upsala Nya Tidning, hoppas på ekonomen Mikael Holmqvists undersökning av rikemansförorten framför alla andra: ”Djursholm. Sveriges ledarsamhälle”:
– Det är en verklig pionjärstudie kring den svenska makteliten och en bok som dessutom är stilistiskt elegant och en oväntad läsupplevelse. Även Karin Johannissons ”Den sårade divan”, om galenskap och gränserna för kvinnlig normalitet är en självklar kandidat.
– Bland de skönlitterära verken skulle jag bli väldigt förvånad om inte Carola Hanssons ”Masja” blev nominerad. (TT)