– Tänk, idag satt den kvar på läppen hela genomdraget. Men det är svårt att få den att sitta fast, säger skådespelaren Björn Dahlman medan han tuggar i sig en banan i en repetitionspaus.
Det han syftar på är en påsminkad gomspalt. Det som förr kallades harmynthet är ett drag hos hans rollkaraktär, kallad "idioten".
Handlingen i hans monolog utspelas på 1930-talet. "Idioten" har varit hunsad sedan han var liten. "Fabrikörn" låter honom bo i ladugården. En dag får "idioten" nog och i monologen återberättar han sin historia för Anna, en flicka i rullstol som han har ett innerligt förhållande till. Det är en historia om fattigdom och rikedom, utsugare och utsugna, godhet och ondska, men också om änglar.
– Vi har ingen som spelar som Anna, vi tänker oss att publiken får ta hennes roll, säger Kerstin Helsing, konstnärlig ledare och dramaturg för föreställningen.
Hon fungerar också som en regiassistent. Regissören Suzanne Reuter har nämligen har många andra uppdrag i höst. Men hennes regiarbete med föreställningen på Gottsunda dans & teater började redan i mars (vilket UNT berättat om tidigare).
– Man kan säga att Suzanne gjorde en ritning för föreställningen, hittade grundbulten i den och rollkaraktärerna. Men sedan ger jag designen lite nyanser, säger Kerstin Helsing.
Suzanne Reuter och Björn Dahlman möttes när de arbetade för organisationen Clowner utan gränser i Kina.
– Suzanne fascinerades av hur man kan arbeta med teater för unga och tyckte att det vore kul att få börja arbeta med regi hos Bananteatern. Men kravet var att det skulle vara en riktigt bra text. Det har vi ju en och här på Gottsunda dans & teater får projektet dessutom en bra pedagogisk inramning när vi nu ska spela den för ungdomar, säger Björn Dahlman.
Föreställningen har också en "ljudbild", signerad Stefan Sandberg. Där medverkar Suzanne Reuter som berättarröst. Lotta Enbrand har gjort scenografi, avpassad för att kunna tas med på vanliga stadsbussar. Varken Björn Dahlman eller Stefan Sundström har nämligen körkort och föreställningar ska spelas i många klassrum.
– Jag har älskat den mångbottnade berättelsen alltsedan jag såg Hasse Alfredsons film i gymnasiet. Den har så många bottnar, säger Björn Dahlman.
– Den väcker många tankar, bland annat om vad som egentligen är ondska, säger Kerstin Helsing.
"Idiotens berättelse" ska spelas för högstadiet och gymnasiet. Skolpremiär är 9 september. På torsdag, 12 september, ges även en offentlig föreställning på Gottsunda dans & teater.