Litteraturfestivalens programgrupp består av tolv personer och de flesta representerar någon av festivalens aktörer, såsom Destination Sigtuna, Sigtunastiftelsen och Sigtuna bibliotek.
Enligt Dan-Erik Sahlberg, programchef på Sigtunastiftelsen, har alla i gruppen ensak gemensamt.
– Vi drivs av att vi älskar böcker och litteratur. Vi vill skapa ett festivalprogram vi själva vill gå på. Genom att tänka så hoppas vi representera allmänhetens intressen, säger han.
Arbetet med att få ihop ett festivalprogram startade redan i höstas. Då spanade gruppen in vårens bokutgivning och diskussionerna tog fart om vilka författare som skulle vara intressanta att ha som gäster.
– Vi försöker fånga upp trenderna i bokutgivningen och vi tänker även på hur vi ska kunna skapa intressanta möten bland aktuella författare, säger Carin Urell Hultgren, egenföretagare inom förlagsbranschen.
Tillsammans berättar gruppen hur de ser på festivalen som en plats där samtalen ska få ta plats, både de mellan läsare och författare, men också de mellan författare och författare.
– Att vara författare är ett ensamt yrke och författare träffar sällan varandra. Det här är en tillräckligt liten festival för att de ska kunna umgås, säger Dan-Erik Sahlberg.
Temat för festivalen är ”ordets kraft”.
Projektledaren Karin Sallander menar att det måste finnas en viss tyngd i de författarskap som bjuds in.
– Vi vill få hit författare som väcker frågor med sin litteratur. Det ska vara litteratur som stimulerar både hjärta och hjärna.
Ett annat värdeord som gruppen använder sig av är ”glokalt”. Samtidigt som festivalen hålls i Sigtuna, en ort med en lång tradition av berättande, vill de även vända sig utåt mot de större perspektiven.
– Vi vill prata om de stora samhällsfrågorna och bjuda in internationella författare. I år har vi lyckats få hit den prisbelönta författaren Richard Ford, och många av de andra författarna som kommer tycker att det är roligt att han medverkar, säger Karin Sallander.
Gruppen har även tagit fasta på den aktuella debatten om sjunkande resultat i landets skolor. För att försöka främja läsintresset hos unga har ett flertal barn- och ungdomsförfattare bjudits in, bland annat Katarina Kieri och Moni Nilsson.
Inom ramen för detta har skolklasser i kommunen erbjudits att läsa böcker av de barn- och ungdomsförfattare som gästar festivalen.
– Tanken är att eleverna sedan ska träffa dessa författare under festivalen, det kan bli otroligt givande möten, säger Carin Urell Hultgren.
Med över 70 programpunkter och flera internationella författare, såsom Richard Ford, Erlend Loe och Giovanni Montanaro, växer Sigtuna litteraturfestival som arrangemang.
– Vårt mål är inte att bli Sveriges största litteraturfestival, utan vi vill skapa en riktigt bra festival med intressanta samtal och på så sätt vara delaktiga i samhällsdebatten, säger Camilla Zedendahl, vd på Destination Sigtuna.