De fäktar med både ord och värja

I pjäsen om honom fäktas han både med värja och med ord, 1600-talsmannen Cyrano de Bergerac.

Cyrano på Uppsala stadsteater.

Cyrano på Uppsala stadsteater.

Foto: Micke Sandström

Kultur och Nöje2019-09-04 07:00

Mörkret är kompakt på den lilla scenen Ettan i Stadsteaterns källare. Vitkantade fäktmasker tycks sväva i luften, men när ögonen vant sig går det att se att de är uppsatta på pelare på scenen. Regissören och skådespelaren Jonas Österberg Nilsson är där och kollar att allt är på plats inför dagens repetitioner. I hans version har pjäsen fått titeln ”Cyrano” och den är tänkt ska spelas för ungdomar och vuxna.

– Det är en bearbetad och förkortad version av Edmond Rostands klassiska pjäs ”Cyrano de Bergerac”, berättar han.

– Cyrano har funnits på riktigt. Han var författare och satiriker, var allra först med att skriva science fiction och skrev satir om den hycklande överklassen. Han inspirerade både Voltaire och Molière. Den sistnämnda snodde friskt från hans pjäser till sina komedier.

Den franske poeten Edmond Rostand skrev sin pjäs 1897 som ett rimmat versdrama. I den har Cyrano en påtagligt stor näsa, vilken försämrar hans självförtroende. Men han är en rackare både på att fäktas med värja och att få till det med ord.

– Hans vassa penna skaffade honom också många fiender. En dag släpper någon lönnmördare ett vedträ i huvudet på honom och han dör ett år senare av skadorna. Även det är med i pjäsen, säger Jonas Österberg Nilsson.

Den över tre timmar långa pjäsen gjorde succé vid urpremiären i Paris. Den har ansetts svårspelad, inte minst scenografiskt eftersom handlingen utspelas på en mängd platser. Men den här versionen är cirka hundra minuter och utspelas i en fäktningslokal. Där konkurrerar tre unga män om den smarta Roxanne, spelad av Frida Österberg Nilsson. Jo, hon är gift med regissören. Som suckar lite stressat över att han både har textbearbetat, spelar huvudrollen och regisserar, inte minst sin egen fru.

– Vill man göra det riktigt svårt för sig så gör man såhär, säger Frida Österberg Nilsson och skrattar.

Det är faktiskt ett drömprojekt för Jonas Österberg Nilsson, alltsedan han som 10-åring fascinerades av en föreställning av ”Cyrano de Bergerac” på Värmlandsteatern.

I rollistan finns också Robin Keller som spelar greve de Guiche som är beredd att gå över lik för kärlek. Simon Reithner gestaltar den ”stilige och korkade” Christian.

Ensemblen har fått fäktningslektioner av en tränare från Uppsala fäktningsklubb och har riktiga tävlingsvärjor på scenen.

Premiär fredag 6 september och ”Cyrano” ska sedan spelas som kostnadsfri skolföreställning för årskurs nio och gymnasiet i länet, samt som vuxenföreställning.

Fakta

Cyrano de Bergerac

Hette egentligen Henry-Savinien de Cyrano.

Född 1619 i Paris, död 1655 i Sannois.

Fransk dramatiker, satiriker och tidigare militär.

Efter 30-åriga kriget sårades han under belägringen av Arras 1640.

Han tog avsked från det militära för att bli författare 1641.

Har bland annat skrivit böckerna ”Resa till månen” och ”Resa till solen”, tidiga föregångare till science fiction.

Den franske poeten Edmond Rostand skrev 1897 en pjäs om honom, ”Cyrano de Bergerac”, vilken har filmatiserats flera gånger och även framförts som opera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!