De dansar med elitkoreografer

I Bolandsgymnasiets sommarslumrande lokaler i Uppsala huserar just nu ett gäng unga professionella dansare. Ett unikt svenskt projekt ska ge dem möjlighet att repetera och arbeta fram en föreställning tillsammans med dansvärldens elitkoreografer.

Foto: Hans E Ericson

Kultur och Nöje2009-06-23 08:03
Det är lunchrast för de 15 unga dansarna som blivit utvalda att delta i dansprojektet The Greenhouse Danceproject. Unga killar och tjejer, de flesta nyutexaminerade från Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm, tar igen sig på soffor och golv efter en hård förmiddag av repetitioner och pilatesträning.
De är här för att få dansa, för att få erfarenhet och bli coachade av världskoreografer som Jonas Kåge och Debroah Dobson. De sitter alla i samma sits. Danskompanierna söker dansare med erfarenhet, men erfarenhet går inte att få utan arbetstillfällen. Ett glapp uppstår mellan utbildning och arbetsmarknad då unga dansare saknar tillräckligt med erfarenhet för att kunna konkurrera om dansjobb nationellt och internationellt.

Projektet som startats av Marie Larsson Sturdy och koreografen Joseph Sturdy från det Uppsalabaserade danskompaniet Focus Dance ska fungera som en ingång där unga dansare ska få erfarenhet och danstid. Ett första steg mot yrkeslivet.
Noah Hellwig är en av de utvalda. När UNT hälsar på ligger han utsträckt på en soffa med ena benet i luften. Han har ett ont i ett knä och vilar mellan repetitionerna. Att få jobb är svårt, säger han, vid auditions har han fått beskedet att han antingen saknar tillräcklig erfarenhet eller helt enkelt ser för ung ut. I sommar är förhoppningen att få en smak av det kommande livet som professionell dansare.
- Jag tror att jag kommer att lära mig jättemycket av att repetera konstant. Föreställningserfarenhet behöver man alltid, scennärvaro skapar ett annat slags lugn, säger han.

Norska Benedicta Bjerke från Trondheim antogs till projektet efter en audition hos Focus Dance. Hon är utbildad i Oslo och har på samma sätt som sina svenska kolleger upplevt svårigheterna med att få tillräckligt med meriter.
- Mellansteget är väldigt viktigt, kompanierna vill ha erfarna dansare men det är svårt att få den erfarenheten utan att det finns ett steg mellan utbildning och yrkesliv. Här förväntas man ta ansvar för det egna lärandet och det tror jag är nyttigt, säger hon.
Tidigare hade elever som gick svenska yrkesdansarutbildningar möjlighet att fortsätta som lärlingar vid till exempel Kungliga Operan eller Malmö Stadsteater. Den möjligheten finns inte längre och det blir allt svårare för de unga dansarna att ta sig in på arbetsmarknaden.

I andra länder har man löst problemet genom att skapa ungdomskompanier där unga dansare får nödvändig danstid och scenerfarenhet. Förhoppningen är nu att The Greenhouse danceproject ska så ett första frö till ett framtida nordiskt ungdomskompani.
- Det har visat sig att det finns ett stort behov av det här. Om man har bestämt sig för att bli dansare finns det inget annat man vill göra och här får de en möjlighet att på allvar jobba fram en föreställning. Vi behandlar ungdomarna här som professionella dansare, de är inte elever längre, det här är yrkeslivet som de möter, säger Joseph Sturdy.
Efter repetitionsveckorna i sommar, ska deltagarna i projektet framföra en föreställning på Riddarfjärdsteatern i Stockholm under ledning av Joseph Sturdy. Cornelia Medrek har precis tagit examen från Kungliga Svenska Balettskolan och hon ser fram emot möjligheten att få stå på scen.
- Det känns skönt att jobba mot ett mål, att det inte bara är ett inlärandet utan att det blir en föreställning till slut, säger hon innan hon ansluter sig till de andra dansarna och ytterligare ett par timmars repetition.
FAKTA
14-15 augusti ger deltagarna i The Greenhouse Danceproject föreställningar på Riddarfjärdsteatern i Stockholm. 4-5 september dansar några utvalda i Dalhalla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!