I den ekande lokalen som tillhör Kulturpunkten i Gottsunda har det precis pågått en duell mellan niondeklassare och jurymedlemmar för projektet Draknästet. Niondeklassarna har presenterat sina affärsidéer för jurygruppen som sedan utser en vinnare. Evenemanget är anordnat av Gottsundaskolan som bland annat bjudit in Fastighets AB Hemmaplan, Gottsundaskolan och lokala entreprenörer. Att det samarbetas mellan olika parter i Gottsunda är något som Kulturpunktens verksamhetsledare Mattias Rosendahl värdesätter högt.
– Att finnas på plats och skapa relationer är nyckeln till framgång. Varje relation jag skapar med en person kan jag använda i min verksamhet som sedan gagnar Gottsunda, säger han.
Mattias Rosendahl började sin resa i Gottsunda 2010 som samordnare för nystartade verksamheten Mötesplats treklangen. Sedan 2019 har han varit ansvarig för Kulturpunkten som är en del av Kulturhuset. Med förankring i området och en bakgrund som kulturvetare känner han att jobbet passar honom som handen i handsken.
– Min främsta ambition är att försöka göra det så relevant som möjligt för de boende här. Jag vill att de ska känna att de är speglade i det som syns på scenen och på väggarna. Mitt sätt att jobba med kultur är att skapa delaktighet och medskapande.
Han trycker samtidigt på att de vill inkludera resten av Uppsala till att ta del av kulturutbudet, något han beskriver som stundtals utmanande. I somras var Gottsunda i mediernas rampljus när det skedde ett antal skottlossningar. Under samma period fick han ett återbud av en person med anledning av en rapportering om en skjutning. Enligt Mattias Rosendahl finns det en snedvriden bild i media som i sin tur skapar en obefogad rädsla. Trots det förnekar han inte att det funnits fog för media att rapportera om olika våldsbrott det senaste året.
– Det behövs en balans i medierapporteringen. Vi måste bli synligare i det som är positivt. De få som valt en annan bana har satt en stämpel som alla andra fantastiska människor i området tyvärr fått ta del av, säger Mattias Rosendahl.
Några hundra meter därifrån är det en sansad men energisk stämning i musikstudion på treklangens skola. I regi av tidigare Idolfinalisten tillika Allaktivitetshusets verksamhetsledare Rabih Jaber och aktivitetsledare Peter Ekengren sjunger, rappar och producerar ungdomarna sin egna musik.
Även om ungdomarna har fria tyglar i sitt musikskapande är vikarierande ungdomsledare Ali Mohammed Abo-Hadma noga med att de inte ska glorifiera vapen och kriminalitet i sina texter.
– När de är här ska de skriva om bra saker, vi vill hålla de borta från våldsamma texter som har med kriminalitet att göra. Istället för att busa kan de vara här och göra något bra, säger Ali Mohammed Abo-Hadma.
Sjätteklassaren Hasan Hadid uppträder med sin låt ”Habibi” samtidigt som hela studion inte kan låta bli att gunga med. Efter uppträdandet vill Hasan understryka hur mycket Rabih och resten av de vuxna betyder för honom och hans vänner.
Enligt Rabih Jaber är det viktigt för verksamheten att tidigt inkludera ungdomarna och vara lyhörda för deras behov.
– Vi gör ingenting som vi vuxna önskar. Här jobbar vi omvänt, vi försöker alltid vara lyhörda för vad ungdomarna vill och inkludera dem i planeringsfasen. Att vi jobbar med delaktighet gör det även hållbart i längden, säger han.
Ungdomarna i studion är eniga om vikten att få vara involverade i aktiviteterna som görs med Allaktivitetshuset och fritidsklubben. De är också överens om att Gottsunda inte alltid har ett bra rykte i medierapporteringar och hoppas på att fler människor besöker området i framtiden. I studion får Rabih Jaber beskedet om att Gottsunda inte längre är klassat som särskilt utsatt område av polisen. Han reflekterar över bilden av Gottsunda utifrån och berättar att han tycker att narrativet som finns i media idag inte speglar Gottsundabornas verklighet.
– Det är upp till media hur det rapporteras men det går aldrig att få en helhetsbild om man inte är här över tid och förstår området. Samtidigt ger det hela Gottsunda bränsle att motbevisa den bilden genom engagemang och hårt arbete, säger Rabih Jaber med en självsäkerhet i rösten.
En som också jobbar för främjandet av kulturen i Gottsunda är Hoda Abou El Oula. Till skillnad från Mattias och Rabi jobbar hon inte direkt med kultur. Sedan sex månader tillbaka är Hoda Abou El Oula centrumchef för Gottsunda Centrum. Hon är uppvuxen i Gottsunda och har tillbringat majoriteten av sitt liv i området. Nu vill hon vara med och bidra till den bild Gottsunda hade när hon växte upp.
– Jag älskar det här jobbet eftersom jag har mina rötter här. Jag vet vad det finns för behov och har en helhetssyn i hur vi kan utveckla Gottsunda på bästa sätt, bland annat genom viktiga samarbeten med Kulturhuset och Allaktivitetshus, säger hon.
Hoda Abou El Oula delar inte bilden av Gottsunda som finns i media. Området är mer än ett par enstaka personer som inte sköter sig.
– Media är duktiga på att lyfta fram saker som inte alltid är bra. Det sker även positiva saker här men det skrivs inte så mycket om det. Den värme och gemenskap som finns Gottsunda kan du inte ta del av i media.
Hennes kontor har utsikt över en stor del av området som hon vill inkludera och lyfta i sitt jobb som centrumchef. När hon promenerar genom centrumet märks det att de flesta känner igen henne – eller rättare sagt känner henne.
– Det är ett mångkulturellt område. Vi har en kultur som vi vill etablera, genom att fånga upp de som bor här. Vi är som en stor familj här i centrumet. Det jag ser här i Gottsunda har jag inte sett någon annanstans.
När Hoda Abou El Oula ger sig tillbaka till sitt kontor ser jag att hon återigen hälsar på folk tills hon försvinner ur mitt synfält.