"Dansen ett sätt att tolka livet"
Under fem försommarveckor gästar 23 personer från den kubanska dansgruppen Bebé Compañia Sverige och Uppland. De ger flera föreställningar, men huvudsyftet är att utbyta danskultur med svenska dansande ungdomar.
Kubanskt svenskt danssamarbete har resulterat i att den kubanska gruppen Bebé Compañia gästar Uppsala och Sverige. Några av dessa samarbetspartners är fr ån vänster övre raden Amaya Torres, dansare i Bebé Compañia, Leonardo B Lopez, producent, Bertha Casañas, konstnärlig ledare för Bebé Compañia, Kristina Groth-Dixon, konstnärligledare för den svenska gruppen Iré, undre raden Anadora Groth-Dixon dansare i Iré, Luisa Claria Urgelles och Eli Delvaty, båda dansare i Bebé Compañia.
Foto: Pelle Johansson
Bebé Compañia är egentligen en stor dans och teaterskola för barn och ungdomar med inriktning på folklig kultur. De yngsta av de över 200 eleverna är fyra och de äldsta i 18-årsåldern, men egentligen finns inga åldersgränser uppåt. Skolan är belägen i stadsdelen Vedado i Havanna. De håller hus i Berthold Brecht Teater , där de ger de flesta av sina föreställningar, men de turnerar också en del över hela Kuba.
Höga krav på disciplin
— Det kostar ingenting att ta lektioner. Staten ställer upp med lokaler både för lektioner och föreställningar, samt alla övriga kostnader. Alla som vill får vara med, men vi har ganska höga krav på disciplin, så efter ett tag vet man vilka som har tillräckligt mycket motivation för att fortsätta, berättar Bertha Casañas, som är koreograf och konstnärlig ledare för gruppen.
Vill man vara med på någon av gruppens föreställningar krävs det att man tränar varje dag efter vanliga skolan och ibland på helgerna också - när man inte har föreställningar eller deltar i någon av Kubas karnevaler förstås.
— Med att alla kan vara med, menar vi verkligen alla, inskjuter en av dansarna , Eli Delvaty.
— Vi har de med olika former av handikapp som exempelvis döva eller synskadade. Alla kan dansa och känna rytm. Om man inte ser så känner man, om man inte hör så kan man se och göra efter.
De dansare som nu gästar Sverige är dock handplockade till denna gruppens första utlandsturné.
Ingen av de unga dansarna i gruppen som Nöjet träffar tänker ha dansen som yrke, men det händer att skolans elever går vidare till att bli yrkesdansare. På Kuba finns förutom klassisk professionell dans också ett statligt finansierat kompani med folklig dans.
Ungdomarnas föräldrar är engagerade med exempelvis kostymtillverkning och detta engagemang tar sig också uttryck i att föräldrarna kommer till ungdomarnas föreställningar iförda likadana kostymer som de och deltar i dansen från publikplats.
Utländska pedagoger
Bebé Compañia samarbetar gärna med utländska danspedagoger. Förra året hade de exempelvis besök av en japansk grupp som fick ta med sig kubanska danser hem till Japan. I höst ska de få lära sig rysk folkdans av en rysk pedagog. Samarbetet med den Uppsaliensiska gruppen Iré började förra sommaren, då gruppens ungdomar tillsammans med läraren Kristina Groth-Dixon och hennes man Chiqui Dixon som också är koreograf för Iré besökte Kuba och Bebé Compañia under tre juniveckor. Chiqui Dixon har nämligen tidigare varit professionell dansare på Kuba och känner gruppens producent, Leonardo B Lopez.
— Vi gjorde flera föreställningar, bland annat hade jag satt ihop ett program med danslekar som är typiska för svensk midsommar som Oxdansen och Sju vackra flickor i en ring, berättar Kristina Groth-Dixon.
Denna midsommar blir det mer svenskt midsommarfirande för de kubanska dansarna då de själva ska medverka vid firandet vid Hammarskogs herrgård utanför Uppsala på midsommaraftonen. Tillsammans med sina svenska värdar ska de dansa både svensk och utländsk dans. Innan dess,16 juni ska de gästa Arosfestivalen i Västerås och 19 juni dansar de på Skansen i Stockholm och 20 juni på Nyckelharpstämman i Österbybruk.
— Vi vill visa upp danser från olika håll i världen och våra barn och ungdomar ska känna att de är artister . Men vägen till en färdig föreställning är krävande och det är viktigt att alla gör sitt bästa, säger Bertha Casañas.
Några av dansarna som är med på Sverigeturnén har hunnit börja på universitetsförberedande utbildningar och bor därför på internat på landsbygden på Kuba Det är med stolthet Bertha berättar att ett par av dem har bildat avknoppningsgrupper med äldre danselever ute på dessa skolor med samma konstnärliga mål som Bebé Compañia. Hon visar också en silverring som alla danselever får då de har varit med i kompaniet under fem år. Själv har hon en likadan men i guld.
— Vi i Bebe Compañia är som en familj, säger dansaren Luisa Claria Urgelles.
— Dans är ett sätt att uttrycka och hylla livet och det allra viktigaste är att man blir en artist i konsten att leva, säger Bertha Casañas.