Föreställningen inleds med att dansarna gruppvis bär iväg med fyra stegar åt båda håll längs gågatan, för dagen dekorerad med pastellfärgade kritor.
– De var här nyss och så försvann de, konstaterar förbryllat en i publiken som samlats vid spelplatsen.
Men så höjer Emelie Englund, projektledare och koreograf för föreställningen, på handen till tecken för återsamling. Snart är dansarna på plats, på knä i en halvcirkel med ansiktena mot sin publik för första gången. Till pulserande elektronisk musik börjar de med små rörelser som växer och utvecklas i vidare cirklar.
I symboliska bilder gestaltar de sedan olika former av klättrande, såväl konkret längs en vägg, men också bildligt, socialt och karriärmässigt, med förtryck av andra och med hjälp av varandra. Kraftfullast är gruppens uttryck när dansarna dansar "samstämmigt".
Danssommarjobbet riktar sig till ungdomar som har slutat nian och som gärna provar på hur det kan vara att vara att ha dans som yrke. Ungdomarna har valts ut på auditions, dansprovuppvisningar. Det gemensamma för dem är att de är elever vid någon av Uppsalas dansskolor, men de har olika genrer av dans som bakgrund .Tillsammans med Emelie Englund, sätter de sedan ihop en föreställning under ett par sommarveckor.
Uppsalafödda dansaren Emelie Englund är frilansade koreograf och hon arbetar också som pedagog på Uppsala Dansakademi. Under föreställningen övervakar hon högtalaranläggningen.
Några stadsflanerare passerar helt oberört mellan "scenen" och publiken. Men det märks inte alls hos dansarna, koncentrationen är hög så länge föreställningen varar.
Efter applådtacket är ungdomarna premiärrusiga. Ingen av de unga dansarna verka avskräckt alls av yrkesdansarens villkor, snarare sugna på mer.
– Jag vill jobba med att skapa både dans och musik, säger Ance Vaivade som sysslat mest med hiphop tidigare.
Tilda Åsberg drömmer om att få klassisk balett som yrke i framtiden. Både hon och Love Grönvall började i barndans redan som fyraåringar.
– Jag började som 12-åring och då var det med showdans. Nu dansar jag jazzdans och hiphop också, säger Benjamin Lindblom.
– Som koreograf hade jag en grundidé, men ungdomarna har sedan fått komma med egna idéer och vi har utvecklat föreställningen tillsammans. Stegarna har de fått laborera med, vi har tagit det stegvis, haha. Men undomarna har varit väldigt engagerade, jag har fått tvinga dem att gå på rast, säger Emelie Englund.
Ytterligare föreställningar kan ses i dag torsdag och i morgon fredag på Celsiustorget.