Just när det är som mörkast ska Uppsala få en energikick. Längs en slinga i centrala Uppsala har olika platser ljussatts av olika ljuskonstnärer för att lysa upp staden under november månad.
– Det är femton objekt med helt nya ljussättningar. Det är fjärde året och då ville vi gå tillbaka till några av de mest självklara platserna som slottet och Carolina. Särskilt slottet kommer att synas på ett väldigt spektakulärt sätt. En del objekt är bara ”wow” medan andra är mer finstämda och vackra, säger Lisa Thörn, som har titeln cityledare och är ansvarig för festivalen.
Ljusfestivalen ska bli interaktiv i år. Det innebär att både Facebook och Instagram används och att festivalen fått en egen hashtag, #alltljuspåuppsala. Vid slottet kan besökare använda smartphones för att lyssna på ljud synkroniserat med ljusshowen.
– Att kunna lyssna på det samtidigt utan att störa andra tror jag kommer att bli väldigt uppskattat. Det blir ännu en dimension, säger Lisa Thörn.
En annan viktig del är miljötänket. Genom att satsa på LED-lampor kan festivalen vara spektakulär men samtidigt resurssnål.
– Jag har ingen exakt siffra på hur energieffektiva vi är. Det skulle vara kul att i framtiden göra som Melodifestivalen och kunna visa hur mycket ström som gått åt eller hur många kilometer sladd som används, säger hon.
Carl Pehrson har fått uppgiften att skapa Svettis ljussättning. Han har jobbat dag och natt med att svetsa ihop de fåglar som ingår i hans installation. Tre kilometer plast har gått åt berättar han. Tanken är att cyklisterna själva ska bli del av ljusspelet. När UNT besöker honom dagen innan genrepet är han mitt uppe i ett 24-timmarspass för att få allt klart.
– Man är lite sliten. Och värre lär det bli säger han och ler.
De som står bakom de projekten som ingår i festivalen har lite olika bakgrund. En del är konstnärer, andra scenmänniskor. I år har de fått en ännu större roll i att utforma festivalen och komma med egna förslag.
– De har verkligen jobbat häcken av sig. Vilket engagemang alltså, säger Lisa Thörn.
Att november i Uppsala blir lite ljusare uppskattar nog de flesta. Men skulle inte de här konstverken kunna få lysa hela vintern?
– Fastighetsägarna jobbar mer med att lysa upp nu än tidigare år. Sen tycker jag att det kan bli några snäpp bättre. Vi har många vackra fasader och platser som skulle kunna få stämningsfulla belysningar. Och även öka trygghetskänslan i annars lite mörka kvarter. Vi hoppas att några av objekten ska kunna få vara kvar. Det skulle vara kul att kunna ge det till Uppsalaborna, säger hon.