Dags för ljusfestival igen!

Ljusfestivalen är tillbaka. Den fjärde upplagan satsar på sociala medier och miljön. Samtidigt ska några gamla klassiker lyftas fram igen. Som slottet till exempel.

Hårt jobb. Carl Pehrson vid Svandammen nedanför slottet där hans installation kommer att kunna skådas under festivalen.

Hårt jobb. Carl Pehrson vid Svandammen nedanför slottet där hans installation kommer att kunna skådas under festivalen.

Foto: Tomas Lundin

Kultur och Nöje2014-11-07 07:01

Just när det är som mörkast ska Uppsala få en energikick. Längs en slinga i centrala Uppsala har olika platser ljussatts av olika ljuskonstnärer för att lysa upp staden under november månad.

– Det är femton objekt med helt nya ljussättningar. Det är fjärde året och då ville vi gå tillbaka till några av de mest självklara platserna som slottet och Carolina. Särskilt slottet kommer att synas på ett väldigt spektakulärt sätt. En del objekt är bara ”wow” medan andra är mer finstämda och vackra, säger Lisa Thörn, som har titeln city­ledare och är ansvarig för festivalen.

Ljusfestivalen ska bli interaktiv i år. Det innebär att både Facebook och Instagram används och att festivalen fått en egen hashtag, #alltljuspåuppsala. Vid slottet kan besökare använda smartphones för att lyssna på ljud synkroniserat med ljusshowen.

– Att kunna lyssna på det samtidigt utan att störa andra tror jag kommer att bli väldigt uppskattat. Det blir ännu en dimension, säger Lisa Thörn.

En annan viktig del är miljötänket. Genom att satsa på LED-lampor kan festivalen vara spektakulär men samtidigt resurssnål.

– Jag har ingen exakt siffra på hur energieffektiva vi är. Det skulle vara kul att i framtiden göra som Melodifestivalen och kunna visa hur mycket ström som gått åt eller hur många kilometer sladd som används, säger hon.

Carl Pehrson har fått uppgiften att skapa Svettis ljussättning. Han har jobbat dag och natt med att svetsa ihop de fåglar som ingår i hans installation. Tre kilometer plast har gått åt berättar han. Tanken är att cyklisterna själva ska bli del av ljusspelet. När UNT besöker honom dagen innan genrepet är han mitt uppe i ett 24-timmarspass för att få allt klart.

– Man är lite sliten. Och värre lär det bli säger han och ler.

De som står bakom de projekten som ingår i festivalen har lite olika bakgrund. En del är konstnärer, andra scenmänniskor. I år har de fått en ännu större roll i att utforma festivalen och komma med egna förslag.

– De har verkligen jobbat häcken av sig. Vilket engagemang alltså, säger Lisa Thörn.

Att november i Uppsala blir lite ljusare uppskattar nog de flesta. Men skulle inte de här konstverken kunna få lysa hela vintern?

– Fastighetsägarna jobbar mer med att lysa upp nu än tidigare år. Sen tycker jag att det kan bli några snäpp bättre. Vi har många vackra fasader och platser som skulle kunna få stämningsfulla belysningar. Och även öka trygghetskänslan i annars lite mörka kvarter. Vi hoppas att några av objekten ska kunna få vara kvar. Det skulle vara kul att kunna ge det till Uppsalaborna, säger hon.

Allt ljus i mobilen Här kan festivalens ­objekt upplevas

Från och med lördag kan du surfa in på unt.se/alltljusimobilen från din smartphone eller surfplatta. Läs på om varje objekt i ljusfestivalen och se vad UNT:s konstkritiker Sebastian Johans tycker om ljusinstallationerna.

Invigningen är i dag, fredag, på Stora torget. Festivalens 15 objekt är utplacerande längs en 4 kilometer lång slinga, perfekt för promenader eller löprundor. Festivalen pågår 7–30 november.

1. Radisson Blu

Fyra ”sky trackers” ska ­placeras på hotellets tak. En sky tracker är ett starkt, upp­åtriktad ljus som syns på långt avstånd.

2. Stationsgallerian

Ingången kommer att förvandlas till en portal i ljus. Ljussättningen kommer att synas både på byggnadens ut- och insida.

3. Vretgränd

Ett finrum ska skapas med hjälp av stora pendlande ljuskronor och en röd matta i ljus.

4. Hamnspången

Bron lyses upp och blir en välkomnande inträdesport till parken med alla dess aktiviteter.

5. Stadsträdgården

Känslan av att vara på flykt tolkas genom en gestaltning av hjärtats rytm. Här gäller det att stå på rätt plats för att se helheten.

6. Svettis

Uppsalas många cyklister blir här en del av installationen då deras rörelse ska ­skapa en bevingad ljusvåg som ­väcker liv längs dammen samt in i den annars mörka gränden mot stadsträdgården.

7. Slottet

Husfasaden kommer att få ett färg- och ljusspel under festivalen. Besökare kan lyssna på musik synkroniserad med ljuset på sina smartphones.

8. Carolina Redidiva

En kraftig laserstråle med speciell teknik skjuts av i den legendariske Uppsala-fysikern Anders Ångströms minne.

9. Martin Luther Kings plan

Med hjälp av projektioner visas kända frihetskämpar samtidigt som deras berömda tal spelas upp.

10. Universitetsparken

Erik Gustaf Geijers staty kläs i ”flower power” och ljussätts med discokula.

11. Gotlandsparken

En mörk och lite undanskymd plats som med ljus nu ska få liv även under de mörka månaderna.

12. Lilla vita huset

Det lilla huset intill fiske­trappan vid Upplandsmuseet ska få träda fram med hjälp av projektorer och animationer.

13. Celsiushuset

En känsla av månljus skapas inspirerad av Celsius temperaturskala.

14. Rådhuset

Den klassiska fasaden ska lyftas fram och få nytt liv med en miljövänlig ljussättning.

15. Bredgränd

28 asiatiska ljuslyktor ska bidra till att gränden blir ­Uppsalas ”Chinatown”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!