Årets största litteraturhändelse står för dörren, bok- och biblioteksmässan i Göteborg. UNT Kultur har pratat med Kersti Vikström som gör sin bokmässadebut och veteranen Ola Larsmo, aktuell med en bok om hjältar.
Under några dagar samlas hela litteratur-Sverige för att samtala, nätverka och inspireras till ytterligare ett års skrivande och förläggande. Till bok- och biblioteksmässan i Göteborg kommer Sveriges största författarnamn, men också småpirriga debutanter. En av dem är Kersti Vikström som nyligen släppt sin första roman, ungdomsboken Gycklarens arv. Och det blir ingen smygstart, hon ska direkt upp på scen och hålla seminariet ”Författardebut mitt i karriären”.
– Tillsammans med en annan ny författare ska jag prata om hur det är att författardebutera när man har ett helt annat yrke. Hur man tar sig tid och hur man klarar att kombinera de två världarna.
Kersti Vikström, född Fröjmark, växte upp i Storvreta utanför Uppsala med en pappa som var skolbibliotekarie. Litteraturen var en självklar del av vardagen, men trots att hon älskade skrivandet fanns uppfattningen att hon skulle skaffa sig ett ”riktigt yrke”. I dag arbetar Kersti heltid på arbetsförmedlingen i Mora, och det är lustigt nog tack vare arbetet där som hon nu kan stoltsera som publicerad författare på Opal förlag.
– På arbetsförmedlingen kunde man göra ett test där resultatet blev tre bokstäver som sa vilka yrken man passade för. Jag gjorde testet för att se hur det fungerade och en av mina bokstäver blev A, alltså artistisk. Vad stod detta A för? Jag insåg att det måste vara mitt skrivande, jag har alltid haft ett bra språk.
Det blev en ögonöppnare. Hon bestämde sig för att göra ett försök och satsa på skrivandet på allvar. Första steget var att avsätta tid, och att inte vänta på inspiration. Metoden fungerade. Från ett relativt lågt mål på två timmar per vecka, skriver hon nu varje dag, på kvällstid eftersom hon fortfarande arbetar heltid.
Debutboken Gycklarens arv är enligt henne själv en socialrealistisk saga för ungdomar, och hon nämner Susanne Collins serie om Hungerspelen som inspiration. Stoltheten var stor när hon såg sin bok i en av favoritbutikerna, Science fiction-bokhandeln i Stockholm. Och lite pirrig är hon inför sin resa och seminariet på söndag.
– Kommer någon att komma och lyssna på oss? Vi är ju inte kända. Jag försöker att inte ha så höga förväntningar. Men det är roligt bara att få komma dit och själva samtalet är jag inte nervös inför, jag är något av en teaterapa.
Någon som är betydligt mer varm i kläderna är Ola Larsmo, journalist, författare och ordförande i Svenska PEN, vars bokmässor enligt honom själv ”försvinner in i historiens dimma”. Han har medverkat sedan början på 1990-talet och den årliga resan till Göteborg har blivit en självklar tradition.
– Bokmässan är, bortsett från branschkontakterna, viktig för att den skapar ett bubbel kring litteratur.
Lagom till bokmässan är Ola Larsmo aktuell med boken 101 historiska hjältar, skriven tillsammans med Uppsalaprofessorn Brian Palmer. Den ges ut av Historiska media och består av 101 miniessäer om människorättskämpar av olika slag. Kvinnor, män, barn, kristna, hinduer, ateister, med olika politisk övertygelse. Från världskändisar som Nelson Mandela till den mer okände Wesley Autrey som hoppade ner på ett tunnelbanespår och räddade livet på en epileptisk man, med fara för sitt eget liv.
– En fascinerande tanke som infinner sig är att detta inte är undantagsmänniskor, utan personer som får världen att gå runt. Utan sådana människor skulle världen helt enkelt inte fungera.
En av Ola Larsmos personliga favoriter är Ruby Bridges, en 8-årig flicka som blev den första svarta personen i en vit skola i amerikanska södern. Hon fick ha poliseskort eftersom folk skrek och kastade saker efter henne. Trots ständiga frågor om hon verkligen ville fortsätta i skolan, stannade hon bestämt kvar. Och Ola Larsmo har under skrivandets gång sett ett gemensamt drag hos alla sina hjältar.
– Personerna reflekterade inte över sin moral utan handlade spontant och tog konsekvenserna av det. De hamnade helt enkelt i en situation där de kände att de inte kunde agera på annat sätt än de gjorde.
Ola Larsmo är med på totalt tolv programpunkter under bokmässans fyra dagar och kommer att hålla i samtal och intervjuer i rollen som ordförande för svenska PEN.
Har du något tips till den som gör sin bokmässadebut?
– Ha cykelhjälm och armbågsskydd. På lördagen och söndagen kan man nästan få panik för att det är så mycket folk, man får ta ett djupt andetag. Men det ger också känslan av att man är en del av ett stort sammanhang, att se så många människor som samlas kring litteratur.