Att ordinera kultur på recept som rehabiliteringsform har hittills varit begränsad till ett fåtal svenska pilotkommuner. Men nu kan konceptet vara på väg att införas i Uppsala län.
För tre år sedan avslog dåvarande landstingsstyrelsen en motion från Vänsterpartiet i frågan. Men i landstingets nya kulturplan för åren 2015 till 2017 finns en utlovad satsning på att "utveckla konceptet kultur på recept i olika former". Ett nytt rödgrönt landstingsstyre respektive kulturnämnd är en av förklaringarna, säger Anna Söderbäck, landstingets kulturdirektör.
– Jag har lyft frågan med landstingets hälso- och sjukvårdsdirektör, och skissat på ett framtida samarbete där vi står för innehållet och de för receptutformingen. Men givetvis krävs även ett landstingsbeslut, säger Anna Söderbäck som hoppas på att satsningen kan bli verklighet under den kommande mandatperioden.
Kommer det då inte att krävas mer resurser för förskrivning av kultur?
– Inte nödvändigtvis. I dag är medicin en stor kostnad för sjukvården, och om man istället kan skriva ut recept på kultur kan man så att säga omfördela de kostnaderna, säger Anna Söderbäck.
Debattören och dramatikern Stina Oscarsson har tidigare kallat bruket av kultur på recept för ”spackel på en havererad välfärdspolitik”, och menat på att kulturens värde i dag enbart mäts i termer av ekonomisk nytta. Men Anna Söderbäck håller inte helt med.
– Konst och kultur måste alltid ha rätt att finnas för sin egen skull. Men det hindrar inte att den samtidigt kan vara bra för annat, säger Anna Söderbäck.
Intresset för kulturens effekter på hälsan har vuxit de senaste åren, med satsningar som sajten Den kulturella hjärnan där forskare vid Karolinska institutet samlar de senaste rönen i ämnet, och Centrum för kultur och hälsa vid Göteborgs universitet. Anna Rask-Andersen, vice ordförande i Upplands allmänna läkarförening samt överläkare och professor vid institutionen för medicinska vetenskaper, tycker dock att det saknas tillräcklig forskning på området för att på allvar styrka ett införande av kultur på recept.
– Det räcker inte med några enstaka studier - om en läkare ska ägna tid åt att skriva ut kultur på recept, måste det finnas evidensbaserad forskning som stödjer nyttan. Och vem bestämmer vilken sorts kultur det är man ska förskriva? Dessutom måste vi i första hand satsa på fler vårdplatser och att ta hand om de svårast sjuka. Vårdens resurser är begränsade, säger Anna Rask-Andersen.