Cyndee Peters överger gospeln för en kväll
Cyndee Peters är den afroamerikanska musikens främsta ambassadör i Sverige. I kväll uppträder hon i Uppsala, men inte i det sammanhang vi är vana att se henne.- Det blir inte gospel, utan snarare världsmusik, berättar hon.
Cyndee Peters.
Foto: Kattguld musik
— Jag har så mycket musik omkring mig när jag jobbar, så det är skönt att få vila öronen lite, säger hon.
I drygt 30 år har Cyndee Peters varit verksam som artist i Sverige. Hon har hörts och synts i alla möjliga sammanhang genom åren, men aldrig frångått sina musikaliska rötter.
När hennes vän slagverkaren och Uppsalabon Simon Monserrat bad Cyndee Peters att medverka som gästartist vid en konsert i Parksnäckan, var hon inte sen att tacka ja.
Latinamerikanska rytmer
I kväll uppträder hon som gästartist tillsammans med bland andra gruppen Djeli, stjärnsaxofonisten Hector Bingert och Simon Monserrat.
— Det ska bli väldigt spännande. Jag är ju framför allt känd som gospelartist. Nu ska jag i stället sjunga till latinamerikanska rytmer. Men skillnaden är inte så stor som man kan tro. Även karibisk och sydamerikansk musik är ju starkt influerad av de afrikanska slavarna, säger hon.
Cyndee Peters växte upp i ett litet, starkt segregerat samhälle i North Carolina. Vid 14 års ålder lämnade hon dock småstadens trygghet bakom sig och flyttade med sin mor till möjligheternas storstad, New York.
— I North Carolina var hela grannskapet som en enda stor familj. Det var underbart att växa upp där. Men jag tackar min mamma för att hon valde att ge oss barn en bättre framtid i New York. Det var omtumlande att komma dit. Jag hade aldrig suttit bredvid
en vit människa förut, aldrig hört en orkester spela klassisk musik eller ens åkt hiss.
Cyndee Peters började läsa sociologi vid universitetet. När hennes examen var klar firade hon genom att resa till Europa.
— Det var sommaren 1969 och vädret i Stockholm var fantastiskt. Jag slogs av hur rent och fint det var överallt, minns hon.
Stort intresse för musiken
I Sverige träffade Cyndee Peters också sin blivande make Lasse Strandell och blev kvar här. Efter ett par år dök så chansen upp att turnera runt i södra Sverige med det legendariska körprojektet Black People's Music.
— På den svenska landsbygden hade de flesta inte träffat en svart människa förut. Det var många som stirrade, men det var en positiv nyfikenhet och intresset för min musik var stort, berättar hon.
Efter ett oräkneligt antal konserter i Skandinavien och mängder av framträdanden i radio och tv är Cyndee Peters fortfarande den mest etablerade afroamerikanska artisten i Sverige. Hon har bland annat sjungit för den svenska kungafamiljen, påven och träffat sin kanske största idol, Nelson Mandela, två gånger. Men hennes liv har inte bara varit en dans på rosor.
1985 förlorade Cyndee Peters hastigt och oväntat både sin make och sin mor inom loppet av elva dagar. Hon kastades in i en djup livskris som varade länge.
— Jag drog många viktiga lärdomar av den tiden. Bland annat insåg jag att man som vuxen människa har rätt att välja vilka man umgås med. Det gäller att omge sig med människor som vill en väl.
— Dessutom förstod jag att den som har huvudansvaret för min egen lycka är jag själv. Förändringen måste komma inifrån, annars gör man bara sig själv till ett offer.
Tycker om mötet med publiken
Vägen ur krisen ledde så småningom till två böcker i ämnet. Numera varvar Cyndee Peters också sina sånguppträdanden med föreläsningar, där hon berättar om sina livserfarenheter.
— Det händer att folk kommer fram och kramar om mig efteråt. Det är fantastiskt att kunna hjälpa andra människor, säger hon.
Sedan många år tillbaka ler livet återigen mot Cyndee Peters. Hennes kalender är fulltecknad och kvällens gästspel i Parksnäckan ger henne ännu ett tillfälle att göra det hon tycker allra mest om, att få möta sin publik.
— Jag vill dela med mig av mitt kulturarv och mig själv. Jag vill ge något till publiken och få något tillbaka. Det är det som verkligen gör mig lycklig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!