Citydjungelns lagar - vad gäller?

Att du inte ska cykla på trottoaren vet du säkert. Men visste du att du får fiska i ån? Om du inte drar upp en asp eller ål förstås. City synar vad du får och inte får göra i sta’n.

Foto: Tor Johnsson, Sven-Olof Ahlgren, Martin Svensson

Kultur och Nöje2013-06-07 07:00

Vad får man egentligen göra i City? Lagen är inte alltid entydig, många bestämmelser är luddiga och de flesta av oss har lite vaga begrepp om vad som är lagligt och inte.
– Ojoj, ska du skriva om det. Var försiktig och tänk då på att det mesta prövas i varje enskilt fall, säger Uppsalapolisens presstalesman Lisa Sannervik.

Alkohol

Lisa Sannervik exemplifierar med alkoholförbudet. Uppsalas lokala ordningsstadga säger att man inte får dricka alkohol på allmän plats inom stadszonen. Zonen omfattar hela centrala stan och sträcker sig mot till exempel Rickomberga. Man får dricka öl på en restaurang, alltså inte någon man tagit med hemifrån utan den ska vara beställd på krogen som ska ha utskänkningstillstånd. Men det är förbjudet att dricka öl på busshållplatsen tio meter från krogen, var den än är köpt.
– På sista april är det ju omöjligt för polisen att se till att det där efterlevs. Då har vi som strategi att se till att inte minderåriga dricker alkohol ute, säger Lisa Sannervik.

Klättra

Får man klättra på allt då? Utövare av parkour har ju som idé att ta sig klättrande genom stadsbilden, i stort sett utan att nudda gatan eller trottoaren. De får ju vara på trappan till stationshuset, men om de får för sig att klättra på själva huset så är det inte tillåtet.
– Byggnader ägs alltid av någon och räknas inte som allmän plats enligt ordningslagen, säger Lisa Sannervik.

En del byggnader kan vara väldigt gamla, som slottet och Domkyrkan och då gäller särskilda lagar, bland annat om kulturminne och byggnadsvård.

Vissa byggnader för samhällsviktig verksamhet klassas som skyddsobjekt enligt skyddslagen. Dit hör till exempel själva polishuset i stan. Bestämmelserna om dessa hus syftar till att ge ett ökat juridiskt skydd mot sabotage, terroristbrott, spioneri och grovt rån. Här riskerar klättraren alltså strängare straff.

Hångla

Begreppet förargelseväckande beteende känner många igen, men få vet nog vad det egentligen handlar om. När någon upplever en annans beteende som stötande så är det förargelseväckande. Att kyssas offentligt går väl bra, men om det utvecklas till grovhångel på samma plats, så nja. Och att gå ordentligt avklädd i stadens centrum är inte att rekommendera. Men det är faktiskt omöjligt att säga exakt var gränsen går, det krävs att en domstol prövar saken efter en anmälan.

Kissa

Hit hör även att uträtta sina behov i det fria. Nyligen friades artisten Mange Schmidt från åtal i hovrätten när han hade kissat mot en buske vid Fyrisån Uppsala. Det finns faktiskt ingen lag mot att just kissa offentligt, men det räknas som förargelseväckande beteende, enligt brottsbalkens 16 kapitel och kan bötfällas.

Men hundar då, kan de bajsa var som helst? Enligt den lokala ordningsstadgan finns det vissa platser, som kyrkogårdar och kommunala badplatser, där man inte får rasta hundar. Där står det också att rastaren är skyldig att plocka upp efter sin hund.

Fiska

Sportfiska i Fyrisån går bra, från Björklingeåns mynning på västra sidan av Fyrisån samt från Valsgärde på östra sidan och ned till Islandsfallet, enligt Fyrisåns vattenförbund.
– Uppsala kommun och SLU upplåter den här delen av Fyrisån för sportfiske och det behövs inget fiskekort för att fiska där, säger Daniel Brelin, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen Uppsala län.

Men man får inte fiska precis överallt, till exempel inte i asptrappan. Sedan förra året är det förbjudet att fiska i Svandammen också, där det faktiskt finns fisk enligt Daniel Brelin .

När aspen leker är det fiskeförbud på dess lekplatser och inte minst i asptrappan 1 april–31 maj. Den mycket sällsynta ålen är rödlistad och totalförbjuden att dra upp. Allt fiskande i svenska vattendrag är reglerat i Fiskelagen.

Döda djur

Annan jakt då? Du får slå ihjäl myggan som biter dig på armen, men självklart inte skjuta rådjuret som äter upp dina tulpaner. Råttor, duvor och harar får man inte heller skjuta.
– Inga vapen är tillåtna att avfyras i tättbebyggt område och förresten krävs vapenlicens och jakträtt för att skjuta djur, säger Lisa Sannervik bestämt.

Är det tillåtet att nacka en duva då?
– Det beror på vad som är skälet. Har man till exempel kört på duvan med bilen och den är döende är det väl en sak, men att bara nacka den. Då kan jag tänka mig att det kan handla om djurplågeri, säger Lotta Lerwall docent på juridiska institutionen vid Uppsala universitet.
Och hon understryker att ger man sig på någon annans husdjur då är det frågan om egendomsbrott.

Plocka blommor

Allemansrätten, som är inskriven i Sveriges grundlag, handlar om att inte störa och inte förstöra i den natur som är för oss alla. I Uppsala kommuns parker gäller ordningslagen 3 kapitlet där det bland annat står att man inte får förstöra på platser som är allmänna. Man får till exempel inte plocka blommor i dem, lika lite som att ta blommorna i grannens rabatt.
Det är också ett enda stort nej-nej att gräva upp till exempel blåsippor från ordinarie växtplatser.

Däremot får man plocka blommor, bär och svamp i Stadsskogen.
– Det går bra eftersom Stadsskogen är ett naturreservat inom stadskärnan. Men man får förstås inte plocka fridlysta växter och inte gräva upp till exempel blåbärsplantor eller plocka vedlevande svampar, säger Åsa Hedin på kontoret för samhällsutveckling, Uppsala kommun.

Cykla

Ni är fem kompisar på tre cyklar. Men någon kan väl skjutsa eller? Nej, faktum är att du kan åka på böter om du gör det. I Trafikförfattningens 6 kapitel paragraf 3 står vad som gäller för skjutsning på cykel eller moped, att inte flera personer får färdas samtidigt på cykeln eller mopeden än vad den är byggd för.
När en cykel eller moped har lämpliga säten och effektivt skydd mot hjulekrarna får dock ytterligare ett barn under tio år färdas på fordonet, om den som styr det har fyllt femton år, eller två barn under sex år, om den som styr fordonet har fyllt arton år. Alla barn under 15 år ska ha hjälm på cykel, även om de skjutsas.

Givetvis måste cykeln ha ringklocka och broms. Är det mörkt måste den ha strålkastare fram, lyse bak och reflexer, även det enligt lag.

Skulle du vilja ut för att lufta din eldrivna segway så är det cykelbanan som gäller, precis som för andra små eldrivna fordon.

Och precis som överallt annars i city handlar det om att använda förnuftet och ta hänsyn till medmänniskorna. Det är ändå det man vill åt med lagar och bestämmelser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!