– Det har varit på tal länge att Brunnagården behöver målas om invändigt. Nu i somras blev det av, berättar Gun- Britt Karlsson, ordförande i bygdegårdsföreningen.
De som såg till att renoveringen genomfördes var målare Magnus Jansson, snickarna Mats Björklund och Kjell Wallin tillsammans med styrelsen. Kerstin Törnberg sydde nya gardiner. Uppfräschningen firades med trerättersmiddag och underhållning av Lia och Tommy Starälv och trion Å för ett 100-tal gäster.
Brunnagården är hjärtat i byn och flitigt använd som lokal för kultur, fester, föreningsmöten, motion och hälsa. Ett allaktivitetshus där man har torsdagsgymnastik, fredagsbastu, yoga, kyrkkaffe, julgransplundring, teater och musikaftnar. Det här röda trähuset firade 75 årsjubileum 2011. Huset invigdes den 25 november 1936. Då fick de tre socknarna Fittja, Kulla och Holm sitt efterlängtade föreningshem. Bakom bygget stod de livaktiga föreningarna Hjälstaholms och Fittja JUF, (Jordbrukarnas Ungdomsförbund). Sonja Björklund, 87 år berättar att hennes pappa Knut Andersson var ordförande i Hjälstaholms JUF och var med och byggde huset. Hon var fem år när Brunnagården invigdes.
Huset har samlingssal med scen, kök, kapprum och toaletter. Bostadslägenheten på övervåningen hyrs ut och i källarplanet finns gillestuga och bastu. Brunnagården har genom åren öppnat sina dörrar för de mest skiftande verksamheter, som kommunal förskola, bibliotek, telefonstation och bio. Den sista bioföreställningen var 90-talets storfilm Titanic.
Bygdegårdsrörelsen växte fram i början av 1900-talet. 1944 bildades Bygdegårdarnas Riksförbund och i dag är åtta medlemsorganisationer anslutna: Lantbrukarnas Riksförbud, Centerpartiet, Centerkvinnorna och Ungdomsförbundet, Studieförbundet Vuxenskolan, Vi Unga, Riksförbundet Sveriges 4H och Jordbrukarnas Ungdoms Förbund, JUF. Bygdegårdarna är föreningsdrivna, allmänna samlingslokaler och öppna att hyra för gemenskap, fest, kunskap, kultur och motion. Den största bygdegården i Enköpings kommun är den i Litslena, som tar 200 personer.
– Engagemanget kring bygdegården är stort, vi är många i bygden som månar om den, konstaterar Gun Britt Karlsson, som varit föreningsaktiv i 4H, JUF och bygdegårdsföreningen sedan 1954.