Brev till Linné i ny bok

KRÖNIKA. "Carl von Linné firas fortfarande livligt i Linnean Society i London, med utgivningen av en ny bok, Letters to Linnaeus", skriver Gunnar Tibell.

Gunnar Tibell

Gunnar Tibell

Foto:

Kultur och Nöje2009-04-29 00:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Carl von Linné firas fortfarande livligt i Linnean Society i London, senast i början av mars i år, med utgivningen av en ny bok, Letters to Linnaeus. Egentligen handlade det om 250-årsminnet av den tionde upplagan av Systema Naturae från 1758. Man var alltså en aning försenad, men med ett 50-tal medarbetare blev utgivningen lite komplicerad. Så många hade alltså anmodats skriva brev till Linné, i valfritt ämne, om allt möjligt, både skämt och allvar. Interfolierade i den vackert illustrerade volymen finns också samtida epistlar, inte bara från några av hans apostlar, Anders Berlin, Pehr Kalm och Daniel Solander, utan också från andra samtida som till exempel Jean Jacques Rousseau. Det Rousseau speciellt ville harangera hos Linné var hans bok Philosophia Botanica från 1751. Han avslutar sitt brev med orden: "jag läser edra verk, jag studerar dem, mediterar över dem, jag ärar och älskar er av allt mitt hjärta."

Amerikanska och engelska botanister, zoologer och entomologer dominerar bland brevskrivarna, med berättelser om hur Linnés försök till systematisering har utvecklats. Där finns också några som tagit skepnad av äldre beundrare, som till exempel Goethe eller samtida som Artedi och Celsius. Brevet från Anders Celsius börjar som en grälsjuk förebråelse över ofoget att vända på den ursprungliga skalan - Linné var kanske den förste som lät 100 grader betyda vattnets kokpunkt och inte som Celsius fryspunkten. Men han inser snart att detta var en förbättring och tackar för insatsen!

Som redaktör för det Uppsalabaserade internetprojektet Linné on line fick jag den äran delta i korrespondensen. Det blev naturligt att försöka förklara hur man numera når hela världen inom någon sekund. För att söka och meddela information behöver man inte längre företa långa, riskabla resor. Besöket på Linnean Society, som grundades 1788, kan också innebära en guidad tur i det mycket säkert skyddade källarvalvet. Där förvaras "samlingarna", böcker, herbarier och annat som varit i Linnés ägo, och numera på ett utomordentligt sätt förvaltas av Linnean Society sedan 1829.