Bredda kulturfinansieringen genom crowdfunding

Moderaterna i Region Uppsala föreslår i sitt budgetalternativ för 2018 att crowdfunding, gräsrotsfinansiering, testas som ett komplement till dagens kulturfinansiering, skriver Emilie Orring, regionråd (M) och Siv Godberg från regionens kulturnämnd (M).

Debattör. Siv Godberg (M) är andra vice ordförande i regionens kulturnämnd.

Debattör. Siv Godberg (M) är andra vice ordförande i regionens kulturnämnd.

Foto:

Kultur och Nöje2017-06-05 06:00

Kulturen är en viktig del av samhället och bidrar till förståelse, bildning och utveckling. För ett växande län är utvecklad besöksnäring och möjlighet till attraktiva kulturupplevelser av mycket stor vikt.

De pengar skattebetalarna idag bidrar med till länets kulturverksamheter är väl investerade skattekronor som ger mycket tillbaka till våra invånare och vårt län.

En breddad kulturfinansiering skulle kunna möjliggöra ytterligare kultursatsningar eller höja kvaliteten i befintliga eller framtida kulturprojekt.

En modern metod att finansiera projekt och möjliggöra idéer är genom crowdfunding. Crowdfunding är så kallad gräsrotsfinansiering där olika finansiärer, ofta många små, kan lämna ekonomiskt stöd till olika verksamheter och projekt.

Genom att använda crowdfunding ger vi människor en direkt möjlighet att bidra till satsningar på kulturområdet samtidigt som resurserna till kulturverksamhet i vår region kan öka. Självklart ska crowdfunding ses som ett komplement till kulturfinansieringen och inte som en ersättning.

Flera regioner använder redan crowdfunding på kulturområdet och utvärderingar visar på positiva erfarenheter. Att låta människor och verksamheter lämna bidrag bidra till kulturen är bra både ur demokratisk och ekonomisk synvinkel. Vi moderater har därför föreslagit att crowdfunding omgående bör införas som ett komplement till kulturfinansieringen i vårt län.

Debatt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!