Bokslut över ett skönlitterärt bokår

ÅRETS BÖCKER. En god årgång med lika delar översättningslitteratur och svenska böcker, skriver Cristina Karlstam om bokåret 2007.

Chimamanda Ngozi Adichie skrev en av årets bästa böcker, En halv gul sol.

Chimamanda Ngozi Adichie skrev en av årets bästa böcker, En halv gul sol.

Foto:

Kultur och Nöje2007-12-20 09:11
2007 var året då en tysk roman om två naturvetenskapsmäns möte visade sig vara en både underhållande och bildande bok. Det var året då dottern till en av Indiens mest välkända författare tilldelades Man Bookerpriset, två diktsamlingar nominerades som Sveriges bidrag till Nordiska Rådets pris och en till sidantalet ganska tunn bok om livets allra sista dagar slog ut medtävlarna om Augustpriset.

Daniel Kehlmanns Världens mått om forskarna Alexander von Humboldt och Carl Friedrich Gauss bygger på dokumentärt underlag. UNT:s kulturchef Bo-Ingvar Kollberg utnämnde Världens mått till årets bok i Uppsala. Kiran Desai, dotter till Anita Desai, skrev Bittert arv, den stora romanen om inre och yttre exil och utanförskap i Indien och USA och vann därmed Man Bookerpriset. Medtävlande med vinnande Desai om den engelskspråkiga litteraturens främsta utmärkelse var nigerianskan Chimamanda Ngozi Adichie, vars roman En halv gul sol är en drabbande skildring av Biafrakriget ur några enskilda människors perspektiv, berättad med en närvaro och färgstark bredd som gör att man vågar förutspå boken framtida klassikerstatus.
Sveriges motsvarighet till Man Booker priset, Bokförläggarföreningens Augustpris, tycktes denna gång mer eller mindre förutbestämt antingen för nestorn Torgny Lindgrens oefterhärmliga Norrlands Akvavit om den gamle väckelsepredikanten som återvänder till sina forna jaktmarker med ett nytt budskap, eller debuterande Åsa Linderborgs kärleksfulla skildring av sin uppväxt tillsammans med en alkoholiserad men öm och omtänksam pappa i romanen Mig äger ingen. "En mycket stark bok, naken och inträngande, gripande utan att bli sentimental, genomsyrad av värme och medkänsla", skrev Catrin Ormestad i sin recension av Mig äger ingen. Och PärHellström öste å sin sida beröm över Torgny Lindgrens dråpliga skildring i Norrlands Akvavit.
Men igen av dessa förhandstippade böcker tog hem Augustpriset 2007. I stället blev det Carl-Henning Wijkmarks namn som stod på den förseglade lappen när fjolårsvinnaren Susanna Alakoski sprättade upp kuvertet vid Augustgalan. Wijkmarks sakliga berättelse om en gammal mans sista dagar, Stundande natten, beskrevs av UNT:s recensent Tore Winqvist som en både vacker och gripande skildring av de sista veckorna i en cancerpatients liv.

Två poeter, båda medarbetare på UNT:s kultursida, gav ut uppmärksammade diktsamlingar detta år. Faraos förbannelse är titeln på Mohamed Omars tredje diktsamling, som Tore Winqvist beskrev som både fin och genomarbetad. Och Bo Gustavsson menade i sin recension av Eva Runefelts diktsamling I ett förskingrat nu att boken borde vara en given Augustprisvinnare. Så blev det alltså inte, men däremot nominerades samlingen till Nordiska Rådets stora litteraturpris tillsammans med Birgitta Lillpers diktsamling Nu försvinner vi eller ingår, en av årets viktigaste böcker, enligt Bo Gustavsson. Om någon av dessa diktsamlingar får priset återstår att se, men tveklöst är det tilltalande att Sverige låter sig representeras av två poeter, inte helt vanligt i sammanhang som dessa.
Andra svenska böcker som stack ut i årets breda bokflod var Björn Ranelids oförvägna Öppet brev till George W Bush, Ernst Brunners spännande berättelse om en konststöld på Nationalmuseum, Yngling på guld, Agneta Pleijels fristående uppföljare till fjolårsboken Drottningens Chirurgh med romanen Kungens comediant - "en mästerlig skildring av svensk teaters första år" enligt UNT: s recensent Bo-Ingvar Kollberg. Stor och berättigad uppmärksamhet fick också Theodor Kallifatides Mödrar och söner, belönad med årets Siripris vid Bokens dag i Uppsala.

Kerstin Ekman imponerade med den lärda boken Herrarna i skogen och Stewe Claeson skrev en vederkvickande hyllning till kulturens värde med romanen Tiro, estradpoeten Bob Hansson överraskade med Gunnar, en skickligt komponerad om en människa som samhället inte längre tycker sig behöva. Skådespelerskan Lo Kauppi ingav läsaren av hennes bok Bergsprängardottern som exploderade hopp om att det är möjligt att ta tillbaka ett liv som tyckts förlorat.
Niklas Rådström skrev en likaledes djupt gripande roman om barndomsvännen som valde att avsluta sitt liv. En handfull regn är, trots sitt mörka ämne, ytterst en hyllning till livet, skrev jag i min recension av Rådströms välskrivna bok.

Bland översättningarna fanns läsupplevelser som Ian McEwans lysande kammarspel om kärlekens irrvägar i På Checil Beach, sydafrikanerna André Brinks Cupido och J M Coetzees Ett dåligt år, båda höjdpunkter i deras författarskap. Amerikanen Don deLillo gav sig med i den fängslande romanen Falling man på ett lika angeläget som svårt ämne: att skildra händelserna 11 september i litterär form. Och tyska Juli Zehs exakta formuleringskonst blev detta år tillgänglig för svenska läsare genom översättningen av Leklust, en bok "så full av mänsklig erfarenhet att man baxnar", enligt Bo-Ingvar Kollberg.
Bokåret 2007får väl sammanfattningsvis sägas vara en god årgång med såväl svensk som internationell litteratur. Och den sedvanliga brasklappen blir förstås att många, många fler titlar än de som behandlats i denna text hade varit värda ett omnämnande.

Bland de bästa. Några av årets aktuella författare: Kiran Desai, Chimamande Ngozi Adichie, Daniel Kehlman, Eva Runefelt, Agneta Pleijel och Niklas Rådström.
Foto: AFP Photo, AP Photi, Jurek Holzer, Dan Hansson och Fredrik Henriksson.
Omnämnda böcker

Daniel Kehlmann: Världens mått
Albert Bonniers Förlag, övers Lars W Freij

Kiran Desai: Bittert arv
Wahlström & Widstrand, övers Rose-Marie Nielsen

Chimamanda Ngozi Adichie: En halv gul sol
Albert Bonniers Förlag, övers Joakim Sundström

Torgny Lindgren: Norrlands Akvavit
Norstedts

Åsa Linderborg: Mig äger ingen
Atlas

Carl Henning Wijkmark: Stundande natten
Norstedts

Mohamed Omar: Faraos förbannelse
Ruin

Eva Runefelt: I ett förskingrat nu
Albert Bonniers förlag

Birgitta Lillpers: Nu försvinner vi eller ingår
Wahlström & Widstrand

Björn Ranelid: Öppet brev till George W Bush
Albert Bonniers Förlag

Ernst Brunner: Yngling på guld
Albert Bonniers Förlag

Agneta Pleijel: Kungens komediant
Norstedts

Theodor Kallifatides: Mödrar och söner
Albert Bonniers Förlag

Stewe Claeson: Tiro
Norstedts

Bob Hansson: Gunnar
Wahlström & Widstrand

Lo Kauppi: Bergsprängardottern som exploderade
Norstedts

Niklas Rådström: En handfull regn
Albert Bonniers Förlag

Kerstin Ekman: Herrarna i skogen
Albert Bonniers Förlag

Ian McEwan: På Checil Beach
Ordfront, övers Maria Ekman

André Brink: Cupido
Forum, övers Dorothee Sporrong

J M Coetzee: Ett dåligt år
Brombergs, övers Ulla Danielsson

Don DeLillo: Falling man
Atlantis, övers Rebecca Alsberg

Juli Zeh: Leklust
Norstedts, övers Christine Bredenkamp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!