Boksatsning i årskurs 3 och 6

Uppsalas elever i årskurs 3 och 6 ska få en extra skjuts in i läsandet när kommunen nu har beviljats 470 000 kronor i bidrag från Statens kulturråd.

Kultur och Nöje2005-06-24 00:00
Statens kulturråd delar varje år sedan 1997 ut bidrag till landets kommuner för inköp av barn- och ungdomslitteratur till folk- och skolbiblioteken. I fjol blev Uppsala kommun utan pengar från Statens kulturråd. Skälet var att kommunens egna anslag för bokinköp hade minskat, något som inte är tillåtet om man ska söka bokbidrag från kulturrådet.
Men i år var det möjligt att söka igen och årets bidrag på 470 000 kronor är det hittills största som kommunen fått ur denna pott.

Pengarna ska framförallt användas till läsfrämjande arbete i skolorna. Biblioteket ska köpa in nya böcker till samtliga elever i årskurs 3 och 6 i Uppsala kommun. Tanken är att eleverna ska läsa böckerna och sedan vara med i bokjuryn, den nationella tävling där barnen själva röstar fram årets bästa böcker.
— Bokjuryn är ett kul sätt att få barn att läsa på. Juryarbetet skapar en aktivitet kring läsandet av nya böcker. Och i år har vi valt att satsa särskilt på blivande tonåringar som kanske är på väg ut ur bokslukaråldern. Och på de barn som är på väg in i den, säger Karin Hjelm, chef för barn- och ungdomsavdelningen på Uppsala stadsbibliotek.

Böckerna ska sedan placeras i skolbiblioteken, tillgängliga för alla.
En del av anslaget kommer också att användas till att köpa presentböcker till sexåringarna som bjuds in till biblioteket innan de börjar skolan.
Norrtälje kommun beviljades i år 160 000 kronor i bidrag från Statens kulturråd. Kommunen, som har fått anslag varje år, har valt att satsa hälften av summan på skolor som varit ambitiösa i att på olika sätt få eleverna att läsa mer. I år har Grindskolan och Resursenheten i Norrtälje valts ut som så kallade modellskolor.
— Vi ser också till att fylla förråden med böcker som vi ger till alla nyfödda, samt till alla sexåringar. Resten av pengarna fördelas utifrån antalet utlån mellan de olika biblioteken, säger Kerstin Ericsson, chef för Norrtälje stadsbibliotek.

FAKTA / Stöd till barnböcker


Huvudsaklig grund för fördelningen av stödet är kommunernas invånarantal. I år får:
Enköping 110 000 kronor
Heby 70 000 kronor
Håbo 100 000 kronor
Knivsta 60 000 kronor
Norrtälje 160 000 kronor
Sigtuna 110 000 kronor
Tierp 80 000 kronor
Uppsala 470 000 kronor
Älvkarleby 50 000 kronor
Östhammar 90 000 kronor
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!