Boksamtal för unga väcker läslusten

Att prata om en bok man läst kan göra att man ser saker på nya sätt. UNT Kultur var med när bokklubben på Kvarngärdets fritidsklubb träffades.

Bokprat. Alla barn ska få chans att prata, och bli lyssnade på. Fatmeh Al-Malla berättar för Selin Balikci och de andra i gruppen vad hon tycker om "Någons hjälte".

Bokprat. Alla barn ska få chans att prata, och bli lyssnade på. Fatmeh Al-Malla berättar för Selin Balikci och de andra i gruppen vad hon tycker om "Någons hjälte".

Foto: Pär Fredin

Kultur och Nöje2014-05-19 09:10

Bokklubben är en del i ett nytt samarbete mellan bibliotek och fritidsverksamhet i Uppsala.

En grupp barn i tioårsåldern sitter kring det runda bordet. Framför sig har de ett stort fat med kanelbullar, päronfestis och varsitt exemplar av boken ”Någons hjälte” av Mårten Sandén. Den handlar om Viktor som tycker att allt är pinsamt och inte vågar trolla inför folk fastän han vill.

Bibliotekarien Marianne Skoglund öppnar med att fråga hur många som tyckte om boken. De flesta reser sina händer även om några tvekar lite. För mycket pinsamheter tycker någon. För seg tycker någon annan.

- Jag brukar läsa mycket hemma, men det är roligt att få läsa tillsammans med andra och höra vad de tycker, säger Fatmeh Al-Malla som dock inte var särskilt förtjust i den här boken.

- Om det är någon som verkligen inte tycker om boken så kan man läsa 50 sidor så att man har gett den en chans, säger Marianne Skoglund.

I dag är andra gången man träffas i Kvarngärdets fritidsklubbs bokklubb. Den är en del i ett nytt samarbetsprojekt mellan Bibliotek Uppsala och tre fritidsgårdar: Kvarngärdet, Gränby och Löten. Tanken är att i ljuset av PISA-studien och rapporter om barns försämrade läsförståelse hitta ett sätt som främjar läslusten för barn mellan 10 och 12 år.

Marianne Skoglund ställer frågor och barnen diskuterar titeln, om något kunde skrivits bättre och om vilka platser man såg framför sig när man läste. Dexter Jälevik Broberg hade boken sedan tidigare och har läst den flera gånger. Precis som huvudpersonen Viktor tycker han om att trolla.

- Jag tyckte det var bra att Viktor vågade ställa sig inför folk och trolla till slut. Och när han far nerför backen i rullskridskor med sin systers kläder kunde jag verkligen se det framför mig, säger han.

Efter en halvtimme är ämnet uttömt och det blivit dags att ta fram boken som ska läsas till nästa gång. Barnen har fått rösta och vann gjorde ”Augustinatt” av Maud Mangold. Marianne Skogman läser det första kapitlet högt, resten får läsas hemma eller på fritidsklubben.

Marita Thorell är fritidsledare och hon märker att barnen tycker det är givande att läsa tillsammans. Särskilt bra tycker hon att det är att bokklubben är öppen för alla, även för barn med lässvårigheter.

? Kanske tycker man att det är jätteroligt med berättelser, men känner sig utanför för att man har svårt att läsa. Här kan man välja mellan att läsa och lyssna på talbok. Förhoppningen är läsandet ska vara lustfyllt och utan krav.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!