Bokförlag som bryter normer

Det feministiska förlaget Rosenlarv uppstod ur frustrationen över svårigheten att få tag i äldre, kvinnlig litteratur. De sju grundarna studerade litteraturvetenskap med genusinriktning på Södertörns högskola utanför Stockholm och upptäckte författarskap som var fantastiska, aktuella och berörande. Men osynliggjorda - romanerna fanns bara i enstaka referensexemplar i något bokmagasin eller inte alls.

Åsa Sarachu och Moa Holmqvist.

Åsa Sarachu och Moa Holmqvist.

Foto: Patrik Lundin

Kultur och Nöje2009-08-15 08:00
- Vi vill göra bra texter tillgängliga för fler. Lyfta upp dem ur glömskan, säger Åsa Sarachu.
- Det handlar kanon. Om att viss litteratur "försvunnit" ur historien, trots den höga kvaliteten, har lagts åt sidan i högen med "kvinnolitteratur", säger Moa Holmqvist.
- Jag vågar påstå att de författare som vi ger ut, som var så betydelsefulla och omdebatterade i sin samtid, enbart har blivit bortglömda för att de är kvinnor, säger Åsa Sarachu.
- Och för att de skriver om ämnen som i efterhand inte har ansetts litterärt fina. Om barn och kvinnors rättigheter till exempel, säger Moa Holmqvist.
@3a Text ui:Rosenlarv vill förändra kanon. Problematisera, diskutera, utvidga. Visa att kanon är en konstruktion, något som har skapats - och fortfarande skapas - efter en manlig norm.
- Vår utgivning är en feministisk handling i sig. Vi synliggör författarskap. Men vi ger också ut feministisk litteratur, påverkar på det viset, säger Moa Holmqvist.
Ordet rosenlarv är hämtat från Edith Södergrans dikt Violetta skymningar, och ger associationer till den feministiska vision som är förlagets grund.
- Man kan se rosen som kanon och larven som oss, vi som äter oss in i kanon, äter upp den inifrån. Jag är förtjust i den bilden, säger Moa Holmqvist.

Rosenlarvs utgivning är liten och finansieras främst av litteraturstöd men även i vis mån av försäljning. Den första boken var Feberboken av Stina Aronson. Andra titlar är Ett år av Emilie Flygare-Carlén och Blott ett annat namn för ljus av Frida Stéenhoff. Dessutom har man, i samarbete med bland annat Stockholms stadsteater, publicerat dramatik från 1800-talet, som Skådespelerskan och Familjelycka av Anne Charlotte Leffler och Räddad av Alfhild Agrell. I höst kommer diktsamlingen Tolv hav av Stina Aronson och romanen Kvinnlighet och erotik av Anne Charlotte Leffler.
- Historien är som en skattkista med bortglömda böcker. Det är bara att ösa och ösa, säger Moa Holmqvist.
@3a Text ui:Förlagsarbetet sker mest ideellt, även om Moa Holmqvist i år har kunnat vara anställd på 25 procent i fyra månader, "en storsatsning för oss". Och drömmen om en lokal är än så länge bara en dröm. I stället träffas styrelsen varannan torsdag på kaféer, eller hemma hos Moa Holmqvist, i tvåan i Årsta söder om Stockholm. Här finns också delar av Rosenlarvs lager, i kartonger under sängen.
- Från början drevs vi av insikten att "den här boken måste finnas". Men nu börjar även själva förlagsverksamheten vara rolig, säger Moa Holmqvist.

Förlaget Normal ligger också i Stockholm, på Södermalm. Förlaget ger ut normkritiska böcker med ett ärende.
- Högkvalitativ queeerlitteratur, preciserar förläggare Ulrika Larsson.
Hon och Erika Larsson hade tröttnat på den svenska bokbranschens ointresse för, och okunskap om, hbt-litteratur. Tankar på att bilda ett eget förlag växte fram.
- Vi hade letat och längtat efter de här böckerna på svenska, men varit tvungna att köpa dem på andra språk. Men man skall inte vara tvungen satt behärska ett antal främmande språk för att kunna hitta böcker som berör, ger möjlighet till identifikation och driver de frågor som är angelägna för en själv, säger Ulrika Larsson.
En demokratisk och litterär brist, ansåg de, och något som de ville förändra.
Med egna besparingar i handen gick de till banken och Almi och fick hjälp med resten av finansieringen.
Apotekaren och före detta fotbollsspelaren, back i Bälinge Damlag, ­Erika Larsson, blev förlagets chef med ansvar för ekonomi, avtal och kontakter med tryckerier. Hennes fru, litteraturvetaren från Uppsala universitet Ulrika Larsson, blev förlagets redaktör. Året var 2004.
- Vi är ett sexualpolitiskt förlag, ett emancipatoriskt, subversivt förlag. Vi startade för att vi ville förändra världen, och då är man politisk. Vi fyller tomrum, vi förändrar och vi är glädjespridare, en inspiration för andra, säger Ulrika Larsson.

Förlagets storsäljare är bland annat Annika Lantz 91/2 månad (50 000 ex sålda), Caroline Giertz Ashimas bok, Mamma, mormor och jag av Kim Kärnfalk och Stora sexboken - för tjejer som har sex med tjejer av Helen Delilah och Malinda Flodman.
- Från början var drivkraften att ge ut Alan Hollinghurst och Angela Carter. Och så ville vi ge ut den stora svenska romanen. Och det har vi gjort nu med Anna Lytsys Fru Freud och jag. Vi är också lyckligt lottade med författare som Tiina Rosenberg, Birgitta Stenberg och Lars Gårdfeldt på vår författarlista.
Ulrika Larsson säger att förlaget i princip inte tar in nya författare. Särskilt inte nu i den förlagskris som råder - även om det finns några brittiska och spanska författarskap som lockar.
- Vi som är små och unga är i en likviditetskris just nu. Men framtiden ser nog ljus ut. Den tillhör oss mindre och rörligare aktörer.

Moa Holmqvist på Rosenlarv tycker att bokmarknadens utveckling mot fler små, men mer speicaliserade, förlag är oerhört positiv.
- Jag tror och hoppas att det leder till en mer mångfasetterad bokmarknad, med tusentals röster i stället för några få. Visst riskerar förlag och böcker att drunkna i mängden, men i grunden är det en demokratisk möjlighet, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!