Bok om pingviner blev snabbt verklighet

Zooekologen Susanne Åkesson från Östhammar ville skriva populärvetenskap och tog därför kontakt med fotografen Brutus Östling. Hastigare än hon kunnat ana inleddes deras samarbete och nyligen kom deras bok Pingvinliv ut.

Kultur och Nöje2006-09-07 00:00
Brutus Östling gav förra året ut boken Mellan vingspetsarna, en bok som tidigare i år utsågs till Årets Pandabok av Världsnaturfonden (WWF). Och det var när Susanne Åkesson, i egenskap av styrelseledamot i WWF, såg den som hon bestämde sig. Hon frågade om han ville bildsätta hennes bokidé — om fåglars navigation vid flyttning.
— När han fick höra om min bakgrund som forskare och evolutionär zooekolog blev rollerna i stället de ombytta. Han frågade om inte jag skulle kunna hjälpa honom med texterna till en bok om pingviner, berättar Susanne Åkesson, på tillfälligt besök hemma hos föräldrarna i Östhammar.
Jo, visst skulle hon väl kunna det. Fåglar i allmänhet och deras flyttstråk i synnerhet är ju hennes område, så nog skulle det gå bra. Även om just pingviner inte tidigare hört till hennes specialområde.

Överraska läsarna
Tre-fyra månader hade de på sig, sade den amerikanska uppdragsgivaren, och det blev hårt arbete. Brutus Östling åkte till södra halvklotet och fotograferade, Susanne Åkesson satt hemma i Dalby utanför Lund och läste in sig på det senaste forskningsmaterialet om pingviner. Skrev brödtexter och bildtexter och försökte samtidigt sköta sitt arbete som universitetslektor på Lunds universitet.
— Tanken var först och främst att det skulle bli en fotobok, men för mig blev det också en utmaning att överraska läsarna. När de slår upp boken vill jag att de ska kunna lära sig något extra om pingviner, säger hon.
— Som att de lagrar fett för att sedan stå och svälta i månader eller att de kan simma flera hundra mil för att hitta föda.

Sitta i en tall
41-åriga Susanne Åkesson har varit intresserad av fåglar sedan hon var elva år och redan från början var det beteendet hos fåglarna som lockade henne. Inte att hitta så många olika arter som möjligt, som hos många andra fågelskådare.
— För mig ger det mer att klättra upp i en tall och sedan sitta där i timmar och bara titta på hur fåglarna lever.
Att hon nu förverkligat sin dröm om att skriva populärvetenskap och dessutom fått chansen att ge ut en bok har givit henne blodad tand. På mer än ett sätt.
Susanne Åkesson vill förstås skriva den bok hon första gången tog kontakt med Brutus Östling om, den om flyttfåglarnas årliga flytt, och dessutom vill hon göra egna studier om pingviner.
— Det jag sett på bild vill jag nu se i verkligheten, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!