Mörkrets makter samlas i skogen – vågar du gå stigen?

"Småbarnsfamiljer rekommenderas att komma innan mörkret faller. Därefter sker beträdelse på egen risk." Så låter inbjudan till en halloweenvandring på lördag 26 oktober längs Tuna promenadstig.

Halloweenvandringen i Tuna anordnades för första gången förra året. Det kom över 600 besökare så den byggs upp i år igen.

Halloweenvandringen i Tuna anordnades för första gången förra året. Det kom över 600 besökare så den byggs upp i år igen.

Foto: Linn Eriksson

Kultur och Nöje2024-10-25 20:00

Under fredagen 25 oktober samlas ett tjugotal personer hemma hos Linn Eriksson i Tuna för en arbetsdag inför lördagens halloweenvandring. Alla förberedelser är minst lika roliga som själva vandringen, säger hon. 

– Det har blivit en umgängesgrej för hela familjen. Vi träffas och bygger upp olika stationer med ljud- och ljuseffekter, tillverkar gubbar och läskiga dockor. Vi smyckar hela stigen med ljus, facklor, lampor, masker, spindlar. Här och var placerar vi uppbyggda figurer som står stilla medan det är ljust men efter mörkrets inbrott kommer det rörliga varelser.

undefined
Halloweenvandringen i Tuna anordnades för första gången förra året. Det kom över 600 besökare så den byggs upp i år igen.
undefined
Stigen smyckas med ljus, facklor, lampor, masker, spindlar och uppbyggda figurer.
undefined
Vandringen börjar klockan 16. Så länge det är ljust finns inga riktiga levande varelser i skogen. Men när skymningen kommer tittar de fram i träd och bakom stenar.
undefined
Läskigt värre när det anordnas halloweenvandring längs Tuna promenadstig, som en instängd docka i en kista.

Vad kommer att hända i skogen i år?

– Oj! (Skratt) Du kan möta det mesta! Allt från zombies till läskiga dockor som pratar, bergatroll och häxor. Vi har också musik och olika spökljud. Kreativa ljud kan man säga, hahaha .... 

Allting började som en idé när Linn Eriksson såg ett Youtube-klipp tillsammans med sina barn.

– Vi tittade på en influencerfamilj som gick en halloweenvandring i en skog i Stockholm någonstans. Det här måste vi göra sa vi, mina barn älskar halloween och vi har en promenadstig utanför vårt hus, säger Linn Eriksson som bor i Tuna på väg mot Alunda.

Sagt och gjort. Linn fick med sig inte bara maken och sina två barn, även hennes föräldrar, syskon och flera vänner hakade på. De byggde en läskig vandring längs den kilometerlånga Tuna promenadstig.

– Det blev succé! Förra året kom 600 personer, stora och små, som ville gå vandringen så vi kör i år igen.

undefined
Du kan möta det mesta under vandringen. Allt från zombies, bergatroll och häxor till läskiga dockor som pratar.
undefined
Ljus och skallskelett syns på många ställen längs vandringen.
undefined
Läskiga dockor är ett av inslagen på halloweenvandringen.
undefined
En docka i en sträckbänk ingår i rekvisitan.
undefined
"Alla förberedelser är minst lika roliga som själva vandringen", säger Linn Eriksson som skruvar och bygger tillsammans med barnen.

Vandringen börjar klockan 16 och Linn Eriksson lovar att så länge det är ljust finns inga riktiga levande varelser i skogen. Men när skymningen kommer tittar de fram bakom träd och stenar och skogen börjar att leva.

– Vi har gjort så för att de ska passa alla. Men det är ju föräldrars ansvar såklart att veta vad som passar ens eget barn. Det är väldigt olika vad barn tycker är läskigt, säger Linn Eriksson.

undefined
Här är några i gänget som ordnar en halloweenvandring i Tuna. På var sin sida om skelettet på bänken sitter Linn Eriksson (t v) och Emmy Broman. Bakom dem står Jenny Sjöblom.

De har även ordnat en kiosk med fika och korv och en fiskdamm.

Hon ser vandringen som ett alternativ till kommersiella vandringar.

– Alla har inte råd att gå med sina barn på ställen där sånt här kostar pengar som på Furuvik eller Gröna Lund. Vi tar inget inträde.

Hur är det med säkerheten under vandringen?

– Vi har inte byggt upp något som kan skada någon, falla ner eller så. Vi går också ut med att ingen får röra något och varelserna i skogen får heller inte röra besökarna, säger Linn Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!