Blåsning för Frank Zappa
I år är det tio år sedan den egensinnige artisten Frank Zappa avled i sitt hem i Kalifornien. Nu ska Uppsalaorkestern Omnibus Kammarblåsare hylla den geniförklarade kompositören genom att blåsa nytt liv i hans låtar.
- Frank Zappa var otroligt produktiv och det finns mycket att välja på. Vi har valt att blanda välkända musikstycken med mer ovanliga kompositioner, sådana som de riktiga Frank Zappa-freaksen vill höra, säger orkesterledaren Lars-Erik Lidström.
Omnibus Kammarblåsare började intressera sig för Frank Zappas musik redan 1981, samma år som orkestern bildades.
- Vi var i Holland det året och träffade Nederländska blåsensemblen. De hade arrangerat en låt av Zappa som de ville ge till oss. Sedan dess har vår devis varit "Från Mozart till Zappa". Den varierade repertoaren har blivit ett av orkesterns kännetecken, berättar Lars-Erik Lidström.
Idén att göra nya arrangemang av Zappalåtar har visat sig vara framgångsrik. När Omnibus Kammarblåsare spelade in en skiva med Zappatolkningar sålde den i 5 000 exemplar, en ovanligt hög siffra för en blåsorkester.
Men det är inget lätt arbete att anpassa den okonventionella musiken till en blåsensemble.
- Det är lite knixigt. Zappa var klassiskt skolad och hans musik är mycket variationsrik, säger Lars-Erik Lidström.
Omnibus Kammarblåsare var länge en del av Musik i Uppland. När den uppländska länsmusiken tvingades spara under andra hälften av 1990-talet var det Omnibus Kammarblåsare som fick ta den stora smällen. De tolv musikerna blev plötsligt arbetslösa och orkestern hotades av nedläggning.
Kritikerna beskrev det som "decenniets kulturförstörelse i Uppland".
- Det var en riktig svacka för oss, men vi gav oss inte. Flera musiker har bytts ut sedan starten och medelåldern ligger nu kring 24-30 år. Det är bara tre personer som har varit med sedan början av 80-talet, men det är ändå fantastiskt att Omnibus Kammarblåsare fortfarande håller på, säger Lars-Erik Lidström.
Hur ser situationen ut för blåsorkestrar i Sverige?
- Blåsmusiken har varit på tillbakagång den senaste tiden. Det märks inte minst på musikhögskolorna. Där har antalet sökande med till exempel klarinett som huvudinstrument tunnats ut. Förmodligen beror det på att det saknas förebilder.
Ni spelar ofta utan noter. Varför det?
- Det ger en helt annan frihet. Man kan titta på sina medmusiker i stället för att stirra ned i ett notpapper. Dessutom blir publikkontakten mycket bättre. De flesta blåsorkestrar brukar använda noter, så vi är lite ovanliga, även i det avseendet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!