Bländande genombrott i 60-talsdrama
Dramat An education skildrar en ung kvinnas vingliga väg mot vuxenlivet i 60-talets London. Björn Lövenlid bländas av Carey Mulligans storstilade genombrott i huvudrollen som Jenny.
Foto: Nordisk film
Filmen An education kan ses som en påminnelse om att kraven på de unga inte har blivit speciellt mycket värre, snarare har de bara ändrat karaktär.
16-åriga skolflickan Jenny växer upp i en välordnad men lite gråtrist Londonförort i början på 1960-talet. De tidiga efterkrigsidealen är fortfarande mycket starka och ingen har ännu hört talas om The Beatles.
Jennys medelklasspappa är närmast besatt av tanken på att dottern ska komma in på universitetet i Oxford, inte nödvändigtvis för att hon ska kunna skapa sig en yrkeskarriär utan främst för att hon ska kunna träffa en blivande framgångsrik advokat och gifta in sig i det mondäna överklasslivet.
Pojkarna i skolan är fnissiga, finniga, löjliga och ointressanta. Den lillgamla frankofilen Jenny drömmer sig i stället bort till kontinenten, till Paris och ett liv som elegant, mystisk och intellektuell dam omgiven av cigarillrök och skön konst.
Det är då Jack kommer in i bilden, en världsvan gentleman som kan erbjuda allt det Jenny fantiserar om på ett guldfat, en frestande genväg bort från trista latintentor och bistra lärarinnor med håret uppsatt i hårda knutar.
Förhållandet mellan skolflickan Jenny och den välskräddade 35-åringen väcker givetvis reaktioner från omgivningen men Jack är så följsam och smidig i sin fläckfria framtoning att den besvärande åldersskillnaden snabbt sopas under mattan av omgivningen på ett sätt som förmodligen inte skulle kunna ske i dag.
Dramat bygger på den brittiska journalisten Lynn Barbers självbiografi och det är både trovärdigt och friktionsfritt berättat, inte minst tack vare den lysande huvudrollsinnehavaren Carey Mulligan som imponerar i varje scen med sin totala närvaro och sitt breda känslospektrum.
Filmen ger också en inblick i ett brittiskt 1960-tal som känns mer komplex än den romantiserade bild vi ofta serveras. Visst har kläderna fina, tidstypiska snitt och bilmodellerna är retrofuturistiska under, men nostalgin solkas ned av dammiga värderingar och en djupt rotad antisemitism hos de äldre.
Framför allt så är An education en film om våndan inför det slutgiltiga klivet in i vuxenvärlden, om alla felsteg man kan ta på vägen, och vad man kan lära av dem. Ämnet trotsar tid och rum och det har bäring även på 2010-talet.
An education
Regi: Lone Scherfig
Royal. Manus: Nick Hornby (efter en självbiografi av Lynn Barber). Musik: Paul English. Foto: John de Borman. I rollerna: Carey Mulligan, Peter Sarsgaard, Alfred Molina, Olivia Williams, Rosamund Pike m fl.
Regi: Lone Scherfig
Royal. Manus: Nick Hornby (efter en självbiografi av Lynn Barber). Musik: Paul English. Foto: John de Borman. I rollerna: Carey Mulligan, Peter Sarsgaard, Alfred Molina, Olivia Williams, Rosamund Pike m fl.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!