Björn Ulvaeus: "Jag var alkoholist"

I en stor intervju med Dagens Nyheter berättar Björn Ulvaeus om kärleken till Agnetha Fältskog, hur han blev nykter alkoholist och hur de forna Abba-medlemmarna umgås nu för tiden. –Som vi sade när vi skildes nu häromsistens, det var någon månad sedan, att: ”Vi har ju något väldigt speciellt i det att vi är fyra personer som kan lita på varandra hundra procent”.

Björn Ulvaeus har vanligtvis fullt upp men under corona får exempelvis satsningar på "Mamma Mia! The party!" världen över sättas på paus. Arkivbild.

Björn Ulvaeus har vanligtvis fullt upp men under corona får exempelvis satsningar på "Mamma Mia! The party!" världen över sättas på paus. Arkivbild.

Foto: Marte Lundby Rekaa / TT

Kultur och Nöje2020-04-30 07:50

Någon osämja mellan de före detta Abba-medlemmarna, som det ofta spekulerats kring, existerar inte alls, enligt Björn Ulvaeus. De har det så kallade Avatarprojektet tillsammans och träffas mycket.

– Vi har väldigt speciella band till varandra. Det känns väldigt tydligt att de finns där, säger han till Dagens Nyheter.

I intervjun berättar Björn Ulvaeus också om hur han slutade dricka alkohol för tolv, tretton år sedan och han beskriver det som sitt livs bästa beslut.

– Jag hade druckit färdigt. Det påverkade mitt liv för mycket. Ja, jag var alkoholist, eller: det är man, man är nykter alkoholist.

Träffar psykoterapeut

Den 75-åriga musikern och affärsmannen berättar också för DN om hur han träffade Benny Andersson och inte minst sin första fru, Agnetha Fältskog. För hans del var det kärlek vid första ögonkastet när de träffades, i ett tv-program.

– Och då sitter hon där. Då hade hon inte... hon hade en liten glugg mellan framtänderna. Hon var ju så himla ung. Flickaktig. Hon blev mycket mer sofistikerad efter ett tag.

I intervjun berättar Björn Ulvaeus också att han varje vecka sedan fem år sitter ned för samtal med en psykoterapeut. Ett viktigt ämne är självkänsla.

– Vi pratar om det, att man ska älska sig själv – helst. Det har jag aldrig lärt mig. Att bli mer förlåtande, mera empatisk mot mig själv har jag lärt mig med åren, men att kunna säga att man älskar sig själv som man är, det har jag aldrig lyckats med.

Björn Ulvaeus fyllde 75 år den 25 april. Arkivbild.
Björn Ulvaeus fyllde 75 år den 25 april. Arkivbild.
Fakta: Björn Ulvaeus

Född: 25 april 1945

Bor: På ön Vågaskär i Djursholm, utanför Stockholm.

Familj: Frun Lena och barnen Linda, Peter, Anna och Emma. Barnbarn.

Karriär: Slog igenom i Hootenanny Singers och var en av medlemmarna i Abba tillsammans med Benny Andersson, Agnetha Fältskog, Anni-Frid "Frida" Lyngstad. Har tillsammans med Benny Andersson också gjort musikaler som "Chess", "Mamma Mia!" och "Kristina från Duvemåla".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!