Björn Stenberg: De ofrivilliga grep tag från första bilden

Ruben Östlunds De ofrivilliga är både djuplodande och underhållande.

Ruben Östlunds De ofrivilliga är både djuplodande och underhållande.

Foto:

Kultur och Nöje2008-12-30 07:00
SVENSK FILM

1. De ofrivilliga
De ofrivilliga griper tag från första bildrutan och lyckas med sin dokumentärliknande kollektiva form både oroa och roa. Ruben Östlund har lyckats göra en underhållande film samtidigt som går på djupet med vår rädsla för att gå utanför gruppen och stå för våra egna åsikter och våra egna liv.


2. Låt den rätte komma in
Utifrån författaren John Ajvide Lindqvists utmärkta roman har regissören Tomas Alfredson valt att se mobbningen genom tolvårige Oskars ögon. Man vet aldrig säkert om det ska vara hans fantasier för att stå ut eller om man vill att vampyrerna här ska vara en modern variant på de urgamla myterna. Suveränt vackert filmad och med lysande spel av de unga huvudrollsinnehavarna.


3. Maria Larssons eviga ögonblick
Jan Troell måste var en av de absolut mest välmeriterade filmare vi har som fortfarande är högst aktiv. Han berättar med en långsam men aldrig tvekande puls. Han låter scenerna få ta sin tid, leva sitt eget liv. Det gör att man kan njuta av det specifikt utsökta fotografiet, Troells specialitet bland andra, som passar extra bra här.

4. Varg
Det "vilda" Norrland fick sig tillägnat en film som blev fascinerande i sin skildring av ett Sverige som vi sällan ser. I författaren Kerstin Ekmans roman Skraplotter är renskötare Klemensson en bifigur men Peter Stormare gjorde honom till en värdig huvudroll i fint samspel med debutanten Robin Lundberg. Och landskapet...


UTLÄNDSKA FILMER
Även utrikes var det ett bra filmår, det fanns en hel del att glädjas åt. Den amerikanska dominansen var fortfarande överväldigande på biograferna men filmer som Couscous lyckades leta sig in.

1. No country for old men
Det är klassisk film om män, där kvinnorna mest hamnar emellan. Dialogen är lakoniskt korthuggen och fylld av ödesmättade utsagor. Det är en modern saga som skildrar mycket våld, som drivs av våld. Bröderna Coen lyckas fullt ut igen, med god hjälp av Josh Brolin, Tommi Lee Jones och inte minst Javier Bardem.


2. Lust, caution
Shanghai 1942. Den forna brittiska kolonin är ockuperad av japanerna. Kina är sönderslitet av inbördeskriget mellan kommunister och nationalister. En kvinna i motståndsrörelsen inleder ett hemligt förhållande med den främste fienden. Regissören Ang Lee har gjort en lika vacker som grym film där Tang Wei och Tony Leung matchar varandra mästerligt.

3. I'm not there
Det är svårt att säga vilka som kan ha störst behållning av Todd Haynes film om Bob Dylan: fanatikerna, häcklarna, de som vet allt eller de som vill veta. Eller de som bara vill roas. Haynes gör ett fullkomligt huvudlöst framstupa svanhopp rätt in i Dylanmyterna, och möjligen "sanningarna". Utan att synas i bild är huvudpersonen mer närvarande än i verkligheten.

4. The Dark Knight
Med Christopher Nolan försvann fantasteriet och sagostämningen och i stället placerades Batman här och nu, på fullt allvar. Det blev starten till en nytändning som blommar ut för fullt i The dark knight. Kraftfältet mellan Christian Bale och Heath Ledger sprakar filmen igenom och ger energin för den nästan två och en halv timme långa historien.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!