Billiga prylar att bli glad av
Designåret på Etnografiska museet i Stockholm skulle kunna ha blivit något med skulpterade nackstöd eller unika masker. I stället blev det något man aldrig gjort tidigare.
understryker det kitschiga genom att måla väggarna i cerise, turkos och skarpaste gult.
Fabriksgjort
Föremålen är inköpta i Sydafrika och Tanzania (plus Rinkebygallerian i Stockholm) men de är gjorda i Kina, Indien, Burkino Faso, Sydafrika, Thailand. Hela 95 procent av dem är fabrikstillverkade.
— Det finns ett stort utbyte mellan Syds länder, säger Wilhelm Östberg, och det utbytet bara växer och växer. Mer än 40 procent av utvecklingsländernas export går numera till andra utvecklingsländer. Det här ger inkomster och arbete men allt arbete sker inte på acceptabla villkor. På många håll är arbetsmiljön under all kritik, något som även det tas upp i utställningen.
Men mest handlar det om glädje. Det här är en utställning att bli glad av, säger Wilhelm Östberg som för att det skulle bli nytt och fräscht skickade ut folk i 20-årsåldern för att handla. Själv skulle han kanske inte ha kommit på att köpa en zebrarandig
behå eller en svart minihandväska med lagom plats för tunnelbanekort och pengar för en utekväll.
Billigt - inte dåligt
Inköpspriserna är låga, det här är prylar som miljontals har råd att köpa, men det behöver inte betyda dålig design, menar Wilhelm Östberg, många av föremålen är både smarta och fräcka.
De används över hela världen men kanske inte alltid på samma sätt. Bilder visar hur en familj i Senegal sitter och äter middag runt en röd och gul plastmatta med en stor plastskål på. I Hässelby används nästan exakt samma matta som bönematta medan skålen
används för att blanda deg hemma hos någon på Söder i Stockholm.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!