Bildspel: Så ser det ut inne i glasburen

Det var tre spända och förväntansfulla programledare som mötte pressen på måndagseftermiddagen inför sina 144 timmar i den genomskinliga buren på Stora Torget.

Kontroll. Rummet där sändningarna kommer att styras från.

Kontroll. Rummet där sändningarna kommer att styras från.

Foto: Tomas Lundin

Kultur och Nöje2014-12-08 15:51

Videon är inte längre tillgänglig

Det är ingen stor yta som Kodjo Akolor, Petter Alexis Askergren och Linnea Henriksson ska samsas på under veckan. Det finns en liten soffa, några puffar och den studio som de kommer att sända från. Sedan är det inte mycket mer. Men det är svårt att utröna något annat än entusiasm hos trion.

– Jag försöker bara att inte bli övertaggad. Det är så skönt att det äntligen drar i gång, säger Kodjo Akolor inför sitt fjärde Musikhjälpen.

Petter är veteran i sammanhanget, men då som artist. I år är första gången han är programledare. Han berättar nostalgiskt om tiden han läste konstvetenskap på Uppsala universitet. Om Rackis och vänner som ordnade falskleg.

– Uppsala är verkligen ett idiotbra val att ha Musikhjälpen i. Det finns redan ett sådant engagemang här, inte minst hos alla studenter, säger han.

För Linnea Henriksson var erbjudandet att programleda veckan för bra för att tacka nej till.

– Jag har tittat i alla år och även varit med som artist. Och varje gång så kände jag att jag ville göra mer. Det är ett sådant bra sätt att få ut en medvetenhet om olika frågor, säger hon.

Att vara programledare för Musikhjälpen innebär inte bara att bo i en glasbur utan även särskilda regler vad det gäller kosten. Det är enbart flytande föda som gäller under veckan. Men hur förbereder man sig för det?

– Ingen aning. Man vill ju ha något att tugga på. Efter ett tag tänker man inte på det. Men var beredda, dag tre brukar man bli förstoppad, säger Kodjo Akolor och skrattar.

Temat för Musikhjälpen i år är att stoppa spridningen av hiv. Och det är en fråga som har hamnat i skymundan, menar Radiohjälpens generalsekreterare Per Byman.

– Det dör lika många i hiv under en dag som har dött i ebola sedan det bröt ut. Ebola är en horribel sjukdom, men vi kände att hiv har blivit lite bortglömt. Musikhjälpen är ett fantastiskt sätt att engagera människor och skapa solidaritet kring en fråga. Att de här tre ger allt de har under en vecka är värt mycket, säger han.

Innan dörrarna ska stängas på måndagskvällen har programledarna en middag inplanerad. Italienskt har man kommit överens om. De redan har hunnit med var sin pizza.

– Det är mest för att komma ihåg smakerna, säger Petter.

– Upplägget med maten är ju till för att man inte ska ta sådant för givet, säger Linnea Henriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!