Bildkonst och neurovetenskap i samma palett

Neurovetaren Susanne Hedlund i Uppsala nöjer sig inte med att forska om hjärnan. Hon är också konstnär med hjärnan och universum som grundmotiv.

Stort och litet kosmos med stjärnor och nervceller, träd och hjärna, är ofta motiv i Susanne Hedlunds bilder.

Stort och litet kosmos med stjärnor och nervceller, träd och hjärna, är ofta motiv i Susanne Hedlunds bilder.

Foto:

Kultur och Nöje2006-07-12 00:00
Hon börjar alltid teckna i tavlans mitt. Därifrån växer hennes universum fram: himlen med myriader av stjärnor, som också kan vara den inre stjärnhimlen, där nervceller som föds ser ut som rymdens nebulosor i mikroformat.
— Jag vet aldrig från början hur en tavla ska bli. Om den inte är beställd av någon för ett särskilt syfte, säger Susanne Hedlund.
Ofta tecknar och målar hon träd med rot och krona, men utan självklart upp och ner. Och hjärnan, som ser ut som trädets krona (eller den öppnade valnöten). Och hus med torn både uppåt och nedåt. Och ägg med inneslutna foster. Och män och kvinnor och blad med synliga nerver. Och snäckor.

Fyra dimensioner
— Jag arbetar alltid med fyra dimensioner: universum, tillvaron där vi befinner oss, havet och cellnivån - mikrokosmos, säger hon och exemplifierar med örats snäckform som också återfinns i havets snäckor och rymdens nebulosor.
Fyra dimensioner - eller tre sfärer: den vetenskapliga, den konstnärliga och den andliga.
Susanne Hedlund har sin ateljé i hemmet i Ramstalund, där hon tecknar och målar. Arbetsrummet finns i Science Park, Gluntenområdet, i Uppsala. Där läser hon neurovetenskaplig litteratur på nätet och fokuserar på forskningen.
Efter några års uppehåll ska hon ta upp arbetet på sin doktorsavhandling i neurovetenskap igen. Den handlar om hjärnskador av olika slag.
Hjärnan är, kan man säga, centrum i Susanne Hedlunds universum. Likaväl som universum är centrum i hennes hjärna. Det är just själva poängen att allt hör ihop, mikrokosmos och makrokosmos.
— Allt kan mätas. Det finns inget mystiskt psyke, bara massa och energi. Allt är fysiskt, säger hon.
Det hindrar henne inte från att vara troende. Andligheten är den dimension där svaret på varför något över huvud taget finns kanske döljer sig.
- Jag brukar inte prata så mycket om Gud, jag säger Teknikern i stället. Det stör inte så många. Teknikern är smaaart!

Hjärnan och Linné
Förmågan och lusten att teckna har följt Susanne Hedlund hela livet. I samband med internationella konferenser kring neurovetenskap har talangen kommit till praktisk användning. Hennes teckningar och målningar finns i föreläsningsmaterial och böcker i USA, Kanada och Australien.
Och här hemma i Sverige?
— Just nu arbetar jag dels med en beställning från Hjärnfonden, dels med en beställning till Linnéåret.
Hjärnfonden vill ha tackkort att skicka till dem som skänker pengar. Dessutom tavlor att sälja. Till Linnéåret gör Susanne Hedlund sju tavlor med vinkling på Linnés dubbla roll som medicinare och botanist: bilder med växter som kurerar var sin sjukdom. Åtminstone enligt Carl von Linné.
Om man just nu vill se något av Susanne Hedlunds konstverk i Uppsala, kan man antingen gå till restaurang Sven Dufva på Gluntenområdet, där hennes gigantiska målning Den bästa måltiden hänger, dels till Carolina Rediviva, där hennes målning av mannen, handen och pennan ingår i utställningen om pennans historia.
Susanne Hedlund säger att det konstnärliga och det vetenskapliga påverkar och berikar varandra.
— Hart jag läst neurovetenskap en hel dag och sedan sätter mig och tecknar, är jag inspirerad av det jag har läst. Dessutom förstärker tecknandet det jag tänker kring det jag har läst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!