I ett mintgrönt radhus med lummig och frodig inramning bor Khaled Freaje med sin familj. De kom till Sverige från Syrien för 3,5 år sedan och har bott i Uppsala i två år. I Syrien utbildade sig Khaled Freaje till apotekare, men arbetade sedan med fotografi. I Sverige började han fota naturen i sin nära omgivning.
Det var i ett av de ögonblicken han träffade grannen Emily Lekström och hennes man.
– Vi möttes när Khaled stod och fotade blommor i vår trädgård, säger Emily Lekström och skrattar. Hon är med när UNT träffar Khaled Freaje i hans hem i Herrhagen.
Han började fota naturen när han var sjukskriven från SFI. Khaled Freaje lider av Hortons sjukdom som orsakar svår huvudvärk.
– Många promenerar i naturen men missar dess skönhet. Jag vill uttrycka mänskliga känslor som återspeglas i naturen. Känslor som alla kan relatera till oavsett kön, urpsrung eller religion, säger han.
Han tar fram ett foto av löjtnantshjärtan i makroperspektiv. De expressivt rosafärgade blommorna följer en timglaslinje; de sväller upptill för att smalna av i en liten knopp.
– Formen kan symbolisera en kärlek som går från att vara liten till att bli stor. Det kan också vara omvänt, en kärlek som är stor men krymper och försvinner, säger han.
Ett annat fotografi föreställer en överblommad backsippa. Den sluter graciöst sina glimrande vingar runt en svart spindel i sitt nät.
– Alla ser olika saker i bilden. Någon tolkade den som att människor kan vara vackra utanpå men fula inuti, säger Khaled Freaje.
Bilderna omgärdas av egensnickrade ramar av bark som tog månader att göra. Khaled Freaje har med tillstånd av kommunen huggit ner träd i skogen som han sågat i sär och behandlat. Arbetet utförde han i hemmets källare och badrum.
– Det var väldigt krävande, men jag tycker att ramarna kompletterar fotot av naturen, säger han samtidigt som han visar en film när han utför arbetet.
Khaled är ursprungligen från Palestina, men på grund av krig flydde hans föräldrar till Syrien där de levde statslösa. Hans bror hade en fotografiaffär som fick honom att intressera sig för foto. I Syrien köpte han sin första kamera år 2000, en Canon med 4 megapixlar.
– Foto är ett internationellt språk som jag kan uttrycka mig med. Bilder kan uttrycka kärlek, skönhet eller krig. Alla perspektiv i livet, säger Khaled Freaje varefter hans dotter Nadia Freaje översätter från arabiska.
Framöver vill han lära sig svenska och etablera sig som fotograf i Sverige.