– Det var ett par av våra församlingsbor som hade sett utställningen "Via Dolorosa" (Lidandets väg) i Vadstena och tyckte att den skulle passa bra att visa här i Gottsunda, säger Boel Hössjer Sundman, församlingsherde.
– Bilderna lyfter på ett starkt sätt vilket stigma och lidande som mobbning innebär för barn och unga.
Femton stora fotografier har placerats ut i entrégången in till Gottsunda kyrka, i hallen före kyrkorummet och på väggen på höger sida i själva kyrkorummet. De berättar om olika mobbningsituationer, om offer, förövare och inte minst om de som "bara ser på".
Utställningen har producerats av fotografen Elisabeth Ohlson Wallin i samarbete med Västerås stift. Elisabeth Ohlson Wallin har arbetat som fotograf sedan 1980. Hon hämtar inspiration från barockens bibliska målningar, men ger ofta sina fotografier ett dokumentärt budskap. Hennes konstnärliga genombrott skedde med fotoutställningen "Ecce homo" i Uppsala domkyrka 1998. Den visade en Jesusgestalt i sällskap med hbtq-personer i dramatiska situationer, kända från bibeln och kyrkokonsten. De bilderna väckte starka känslor och startade en riksomfattande debatt som inte var begränsad enbart till svenska kyrkan. Frikyrkor, judiska och muslimska församlingar reagerade också, liksom en debatterande allmänhet.
Sedan dess har hon producerat flera utställningar och gett ut böcker baserade på foton. Våren 2017 debuterade Elisabeth Ohlson Wallin som regissör, när Strindbergs Intima Teater satte upp Kung Kristina – en föreställning där film och foto mötte teater.
Utställningen "Via Dolorosa" är skapad för sex, sju år sedan. Ungdomarna på bilderna kommer från Malmabergsskolan i Västerås. Flera av bilderna är tagna i gymnastiksalar, omklädningsrum eller på skolgårdar.
– Den har några år på nacken men bilderna är tämligen tidlöst gestaltade. De ungas frisyrer och kläder verkar passa även nu. Det enda gången man kan se en tydlig tidsmarkör är bilden där en grupp ungdomar fotograferar en fängslad och korsfäst pojke med några år gamla mobiler, säger Boel Hössjer Sundman.
– Rädslan över att inte vara fredad är minst lika aktuell idag. Utställningen berör också frågor om vårt eget ansvar när någon i vår omgivning är utsatt för psykiskt eller fysiskt våld. Det som också fått nytt ljus av tv-dokumentären om Josefin Nilsson.
Ända sedan medeltiden har berättats med bilder i kyrkor om lidandets väg. I kristen tradition har dessa bilder använts som en meditationsvandring under fastetiden före påsk. Kyrkobesökarna vandrade från bild till bild för att minnas påskens händelser. Men händelserna har också speglats på olika sätt beroende på under vilken tid bilderna har skapats. Det gäller förstås också Elisabeth Ohlson Wallins bilder.
Hennes foton följer den kristna bibliska berättelsen om Jesus plågsamma väg till korset, från det att han döms, genom gränderna i Jerusalem, till Golgata där han dör på korset. Men den allra sista bilden i sviten skildrar också återuppståndelsen.
– Det är viktigt att inte stanna vid graven när det handlar om ungdomar. Påsk är också en tid av nytt liv!
Gottsunda kyrka ordnar visningar för skolklasser. Övriga intresserade kan titta in närsomhelst. Utställningen "Via Dolorosa" har tidigare visats i Uppsala domkyrka. I Gottsunda kyrka kommer den att finnas kvar till och med 28 april.