Bibliotekens förändring diskuteras
Biblioteken är i förändring. I projektet Det frågeorienterade biblioteket har blicken lyfts från det traditionella organisationssystemet och tunga hyllmeter till användarnas åsikter om hur ett bibliotek ska vara utformat. På måndag möts deltagarna i Konserthuset i Uppsala för att summera vad man kommit fram till under de två år som projektet varit i gång.
Solveig Hedenström från Länsbibliotek Uppsala är nöjd med resultatet av projektet Det frågeorienterade biblioteket som syftar till att skifta fokus och göra biblioteken mer användarvänliga.
Foto: Hans E Ericson
- Biblioteken är användarnas inte vårt. Men hur skapar man detta? Det var dags att sluta gissa och ta reda på vad det är de vill ha, säger Solveig Hedenström från Länsbibliotek i Uppsala som var med och startade projektet 2007.
Projektet Det frågeorienterade biblioteket - ett tillgängligt bibliotek på användarnas villkor är ett samarbete mellan Länsbibliotek Uppsala, Regionbibliotek Stockholm och elva bibliotek från de två länen. Från Uppsala län har Enköping, Heby, Håbo, Stenhagen och Älvkarleby varit representerade. Man har tagit reda på vad användarna vill ha med sina besök genom enkäter, fokusintervjuer och observationer. Projektdeltagarna har fått lyssna till föreläsare som bland annat gett dem en bild av vilka metoder detaljhandeln använder för att kunderna ska trivas bättre, stanna längre och därmed köpa mer.
Under projektets gång har man också gjort erfarenheter om hur biblioteken kan bli bättre på att marknadsföra sin verksamhet, något som man, enligt Solveig Hedenström, är dålig på i Sverige. I till exempel Nederländerna, dit representanter för biblioteken i projektet åkte på studieresa, tänker man mer marknadsinriktat och där har de allra flesta bibliotek en marknadsavdelning.
- Biblioteken är redan ett starkt varumärke, det gäller bara att använda sig av det, säger Solveig Hedenström.
Konkreta uttryck för förändringar som skett under projektperioden finns bland annat på Håbo bibliotek där det gamla klassificeringssystemet SAB och fullpackade hyllor bytts ut mot rubriker som Spänning och spöken, Hästböcker, Sport och Kärlek. I Stenhagen har man lagt fokus på tre ledord. Rummet, medierna och bemötande. Företaget Underhuset i Uppsala skapade ett informationssystem med spår på golvet, lackade hyllgavlar, infoskyltar och animationer som ska vara lättillgängligt och lockande. En lek- och bokborg för barnen har byggts i Älvkarleby och i Enköping har man skapat en vision om ett "Drömmarnas bibliotek" för den omgestaltade barnavdelningen.
Förändringar och ett nytt sätt att tänka som är nödvändiga, säger Solveig Hedenström.
- Om inte biblioteken lyckas att bli mer användarvänliga så vem vet? Vi kanske inte har några bibliotek om 20 år.
Det frågeorienterade biblioteket är ett projekt som syftar till att skapa användarvänliga bibliotek. Projektet startade i februari 2007 och avslutas med en konferens i Uppsala på måndag. Förutom biblioteken från Uppsala län deltog från Stockholms län Botkyrka, Nacka, Bagarmossen, Tyresö, Upplands Väsby och Värmdö.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!